Forum Zakładanie firmy

Jak jest z pracą sezonową czy trzeba zakładac firmę?

Witam. Mam od dawna nurtujące mnie pytanie a mianowicie: Czy jeżeli jako student wykonuje pracę sezonową, ale nie jestem nigdzie zatrudniona tylko robie to sama,to czy musze zakładac firmę? a dodam że jest to praca na miesiąc? chodzi np o malowanie portretów na ulicy czy malowanie tatuaży z henny w miejscowościach nadmorskich. Dodam, że od Urzedu Gminy otrzymałam pozwolenie na zajmowanie miejsca na chodniku, miejsce jest opłacone. Czy z tego powodu ze ten miesiąc bedę czerpać korzyści finansowe moge zostać ukarana przez Urząd Skarowy że nie odprowadzam podatków? Bo przyznam szczerze że jeśli miałabym odprowadzać podatek za to co robie to pewnie wszystko co bym zarobiła to wydam na odprowadzenie podatku. Czy osoby które wykupuja przysłowiowe placowe np. na malowanie portretów, malowanie tatuaży czy one musza mieć firmę? czy moga to robić ot tak po prostu i nic im nie grozi. Dodam jeszcze że robienie tatuaży z henny zalicza sie do usług ponieważ nie sprzedaj sie produktu tylko usługę- malowanie ciała. Bardzo prosze o rzetelną radę będe wdzięczna. Szukałam rady w urzedzie pracy, ale pani doradziła aby po prostu z samym pozwoleniem na zajmowanie miejsca na chodniku czy bazarku robić te tauaże, czyli bez działalności gospodarczej.