Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  1,43 zł , zmiana od tamtej pory: -2,10%

Jacy ludzie kierują giełdą?

Prezes giełdy nowy, a pozostali zachowali swoje funkcje. Niedawno kurs Drop był po 1.46. Po ogłoszeniu dywidendy trzeba było dni, aby odblokowali kurs powyżej 1,60 zł, gdy uchwalono dywidendę 3 zł/akcję. Telefonowałem do KNF. Późniejsze dni wykazały, że GPW nie dopuszczała otwarcia transakcji na akcjach Drop po odcięciu dywidendy. TKO wynosił powyżej 1.40 zł. A oni blokowali kurs, bo był powyżej 0.69 zł. W końcu kupujący odpuścili i otwarło się po 0.69 zł. Kurs błyskawicznie podskoczył na 1,45( wtedy k... dopuścili)
Ci co sprzedali po 0.69 stracili 50%.

Teraz mamy czarowanie na KDM. Nie otwierają notowań. Czarują. Kiedyś złożyłem zlecenia kupna po kursie powyżej 10%. Zlecenia sprzedaży były wyższe niż 10%.Zadzwoniłem do biura maklerskiego z reklamacją, dlaczego moje zlecenie jest niewidoczne. Otrzymałem odpowiedź, że GPW ma prawo blokowania zleceń poza widełkami.
Czyli można w nieskończoność usuwać zlecenia kupna i uwidaczniać zlecenia sprzedaży?
Od 1992 r zawsze tak było. Jeśli TKO był powyżej 10%, to na następnej sesji podnoszono kurs odniesienia o 10%. Teraz jakimś elementom to nie pasi. Mogą sobie ustalać to co chcą. Jeśli kupujący widzi tą rujnię, to wycofuje zlecenie kupna.
Próbowałem znaleźć kontakt do KNF. Niestety. Niedawno to istniało.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
KDMSHIPNG 0,72% 1,40 2019-05-06 11:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.