Miałem podczas krotkiej wizyty na Ukrainie możliwość wglądu w dokumentację zaakceptowaną przez władze Dniepropietrowska odnośnie planów inwestycyjnych, w całokształcie, na lata 2013-2014 i perspektywicznie 2015. Nie jest źle, nie wnikam w drobne sprawy rzędu 50 mln hrywien itp, ale odnośnie WESTY:
Budowa parku przemysłowego na bazie WESTA ISIC na obszarze 50 hektarów o wartości 775 mln hrywien. W tym pomieszczenia przemysłowe - hale prudukcyjne (na moje oko 10 ha pod dachem), centrum logistyczne (ok 2,5-3 ha), elektrownia, centrum innowacji, biznes-centrum, itp. itd. Chętnym wyśle na priva foto z makiety parku przemyslowego, robi wrażenie.
Podsumowali koszty budowy i uruchomienia tej ich stacji utylizacji akumulatorów (300 miejsc pracy) - 775 mln hrywien.
Kolejny ogromny projekt: Utworzenie parku przemysłowego - Rada Miasta 26 czerwca 2013 podjęła uchwałę o powołaniu grupy roboczej ds. przygotowania projektu programu rozwoju parku przemysłowego Dniepropietrowska - Łączna powierzchnia ponad 100 hektarów. Trwa wyłanianie oferenta lokalizacji…. Zgadnijcie, kto wygra, na czyjej to będzie działce… ?!!
Wynika za półrocze bez niespodzianek. Wychodzą na prostą. Za....biste inwestycje muszą kosztować, ale z tego będzie niezła kasa.
Byłem miesiąc temu w Luksemburgu, prywatnie. Wiem, z czego wynikała zmiana ich siedziby. Nota bene, od groma tam innych rozyjskich i ukraińskicg spółek. Mają lokale berdziej przypominajace siedziby ambasad w Warszwie (pałacyki !!!) niż biura, do jakich w Polsce przywykliśmy...
Ja dokupuje za resztę wolnej gotówki.