Jakiś "naganiacz" na forum GTSa powiedział, że INVESTEKO jest tańsze.
Bardzo nielubie takiego działania, ale jako że miałem chwile to porównałem obie spółki.
Zaglądam do wskaźników i co widzę? (GTS vs ive)
IVE
C/Z = 52
C/WK = 7,14
GTS:
C/Z=10
C/WK=8,6
Wniosek:
C/WK zbliżone wartości, z przewagą dla IVE, ale C/Z to różnica kosmos... 5x wyżej to sporo.
Przyszłość:
IVE: nie analizowałem (jeszcze) tej spółki, móżecie mi powiedzieć bez naganiania, ale z linkami, wyliczeniami, jaka jest przyszłość? Za co płacicie C/Z > 50? (to więcej niż gaming). Wiem, że branża cacy - dlatego mam GTSa.
GTS:
Przychody ze sprzedaży: wzrost o 106.00% r/r
Zysk ze sprzedaży: wzrost o 273.49% r/r
Zysk operacyjny (EBIT): wzrost o 489.32% r/r
EBITDA: wzrost o 467.39% r/r
Zysk przed opodatkowaniem: wzrost o 516.17% r/r
Zysk netto: wzrost o 488.33% r/r
GTS zarabia na umowach. Najlepsze jest to, że każda umowa jest na 18 miesięcy, więc każda umowa z Q2 będzie również dawać zysk na Q3. Mamy dużo nowcych umów. Szacuje, że zysk Q3 będzie większy od Q2 o jakieś 30-60% (tak wychodzi z ilości umów i średniego podrostu kwartał do kwartału). Tych umów, które przestały działać (bo były do końca Q2) wiele nie ma, bo jak zobaczycie statystyki to zysk 18 miesięcy temu był 10x mniejszy, więc żadna strata.
I tutaj moje pytanie: (nie zawsze mam racje, dlatego pytam):
Co się takiego stanie w niedalekiem przyszłości, że IVE będzie miało C/Z mniejsze od GTSa? (tzn zysk musiałby urosnąć przynajmniej 5x, a zakładając ze GTS się rozwija to i 10-20x...)