Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  16,30 zł , zmiana od tamtej pory: 28,22%

Informacja z placu boju

Paweł Bojko:

"Wygrałem w Sądzie Najwyższym i otrzymałem 1,5 miliona dolarów od Rinata Achmetova. Zrobiliśmy to razem z innymi udziałowcami największego cokohimu w Europie. To precedens, który chroni wszystkich inwestorów i poprawia środowisko inwestycyjne.. Ukraina się zmienia i dla swoich praw warto walczyć.
Prowadziłem inwestorów Avdiiv Koksohim. Przegrany w sądzie pierwszego i apelacja. Ostatnie lata spotkań i zmagań. A na koniec Sąd Najwyższy podjął sprawiedliwą decyzję. Wygrał sprawę, otrzymał odszkodowanie i podpisał umowę pokojową z Metinvest. Wszyscy moi inwestorzy wygrali ze mną. Przeszliśmy tę podróż ramię w ramię.

Dobrze pamiętam, jak kupowałem te akcje podczas podróży po Indiach. Jak przez lata kupowałem je na Ukrainie. Targowane, targowane, przekonane. W tym czasie wszyscy sprzedawali i mówili, że zwariowałam. Tak właśnie mówią o większości moich umów. A my po prostu kupowaliśmy wszystko, co mogliśmy. Moi partnerzy 1,1 % zakład, a ja 0,4 %. Potem zostałem drugim co do wielkości udziałowcem po Achmetowie. Za każdego zainwestowanego dolara dostałam 60. Inwestycja 25 000 dolarów zamieniła się w 1500000 dolarów. To moja najlepsza oferta inwestycyjna do tej pory. Nie przez skalę, ale przez % zwrotu.
Mógłbym dokończyć post na ten temat, ale niestety muszę kontynuować...

Wygraliśmy sprawy przeciwko Metinvest w Sądzie Najwyższym. Wszystko działo się z poszanowaniem przeciwników i przestrzeganiem zasad praworządności. To był poziom międzynarodowego biznesu, gdzie ceni się reputację, a spory rozstrzygane są cywilizowane. Konflikt został rozstrzygnięty porozumieniem pokojowym i to jest doskonały przykład tego, jak praworządność może działać na Ukrainie.

Ale równolegle zaczęła się zupełnie inna historia.

W 2023 roku prowadziłem walkę o prawa tysięcy udziałowców Kernell z całego świata. Ta sprawa ma wiele wspólnego z Avdiiv Kokohim, ale jego skala jest znacznie większa. A skala nadużyć i strat dla gospodarki Ukrainy jest znacznie wyższa.
W firmę zainwestowano ponad 2 miliardy dolarów. W czasie wojny roczny zysk osiągnął 300 milionów dolarów. Ale Andriy Verevsky wycenił Kernel tylko na 20 milionów dolarów.

Niezależni międzynarodowi eksperci wycenili o ponad 100 razy wyższą ocenę niż „ocena Verevskiego".

Przewodniczyłem międzynarodowym sporom przeciwko Kernelowi i Namsenowi w Luksemburgu. Niemal natychmiast zderzyłem się z ciśnieniem, które stopniowo się nasilało. W tych okolicznościach w kwietniu tego roku postanowiłem tymczasowo ewakuować rodzinę, opuścić Ukrainę i kontynuować walkę o sprawiedliwość.
Niemniej jednak trwają konsultacje dotyczące możliwych sposobów cywilizowanego rozstrzygania sporu. Dlatego formułuję wszystko najdelikatniej jak to możliwe.
Ten post jest o zwycięstwach i wyzwaniach.
Z jednej strony Avdiivsky kokssohim. Oto historia praworządności i sprawiedliwości. Historia wielkiego sukcesu, który zmienia fundamenty giełdy Ukrainy.
Z drugiej strony Kernel to międzynarodowa historia omawiana od Londynu do Szanghaju. Historia o tym, jak zwykli inwestorzy mniejszościowi osiągnęli już wiele na arenie prawnej, ale stanęli przed całkiem innymi wyzwania A ten rozdział książki wciąż się pisze..."

info na facebook Павло Бойко

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
KERNEL 0,24% 20,95 2026-01-05 16:49:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.