Szanowni Państwo
Moimi wątpliwościami po przeczytaniu raportu finansowego z 2012 roku wobec spółki ideon będzie na pewno to, iż nie wiem dlaczego owa spółka jeszcze istnieje oraz jest notowana na na GPW.
Pierwsza sprawą jest tłumaczenie się ogólnym niepowodzeniem spółki przez brak płatności ze strony rosyjskiej za projekt KOMI, widać że dywersyfikacja dochodów spółki się nie powiodła, bo jeśli jeden projekt upada ciągnąc za nią całą resztę, to takie działanie mija sie z celem. Ogólnie rzecz biorąc nawet z tym projektem gdy patrzy się na przychody spółki to prawie 100% pochodzi od handlu energia elektryczną.
Następnym tłumaczeniem w raporcie niepowodzenia spółki w handlu jest zapotrzebowanie dużej ilości kapitału do aktywnego udziału w handlu energia elektryczną, co oczywiście jest prawdą i jest to powiedziane w sprawie w której pisałem wyżej, iż to jest również głównym powodem słabego przepływu pieniędzy w spółce z czym oczywiście się zgadzam. Lecz jeśli powiedziało sie A, trzeba powiedzieć B, i kreując świetlaną przyszłość spółki która według mnie jest odczuwalna z tego raportu, powinno sie dodać iż owe pieniądze od skarbu państwa oraz projektu KOMI mogą być niewystarczające by kontynuować handel prądem na który potrzebny jest duży kapitał.
Po za tym widząc podstawowe dane z raportu taki jak Strata netto która jest większa od aktywów spółki, minusowy kapitał własny raczej nie pozwala by akcjonariusze byli dobrej myśli.
Pesymizm który bije z tego posta jest raczej uzasadniony, lecz ja jako akcjonariusz owej spółki oraz to iż nie jestem mieszkańcem Katowic ani Warszawy życzę spółce jak najlepiej na przyszłość dobrze rokuje pozwolenie na handel gazem, prądem oraz biomasą, likwidacja układowa jest bardzo dobrym posunięciem.
Teraz mam pytanie do was drodzy forumowicze w jaki sposób interpretować informacje z dnia 29.04.2013, kiedy możemy spodziewać się informacji o układzie? Wujek google mówi -" Zgodnie z regulacją art. 23 ust. 3 zd. 1 PrUpN, postanowienie w sprawie ogłoszenia upadłości sąd wydaje w terminie 2 miesięcy od dnia złożenia wniosku. Termin ten ma charakter instrukcyjny. Instytucja wstępnego zgromadzenia wierzycieli w istocie rzeczy „wstrzymuje” rozstrzygnięcie sądu w przedmiocie ogłoszenia upadłości dłużnika. Zatem w praktyce, zwołanie wstępnego zgromadzenia wierzycieli przedłuża czas trwania postępowania w przedmiocie ogłoszenia upadłości."
Czy oznacza to iż ideon poprzez wstępne zgromadzenie wierzycieli przedłużyl postępowanie w ogładzaniu układu?
Pozdrawiam