Astarta zakończył sezon produkcji cukru w 2023 roku.
Pięć cukrowni firmy przetworzyło 2,7 miliona buraków cukrowych uprawianych we własnym zakresie i przez rolników zewnętrznych i produkowało 377kt cukru białego.
Sezon przetwórczy 2023 trwał 130 dni i był najlepszy pod względem produkcji cukru w ciągu ostatnich pięciu lat.
Zbiory późne zbiory plonów na 2023 rok również zakończą się.
Spółce zależne firmy zebrały 200kt kukurydzy, uzyskując 10,35 t/ha (+16,2% r/y) i 2,2 mt buraka cukrowego, z plonem 57,61 t/ha (+2,6% r/-y-y).
Okres zbiorów trwał dłużej niż w latach ubiegłych z powodu kilku czynników. Trudne warunki pogodowe – ciężkie i długotrwałe opady w październiku i listopad 2023 r. doprowadziły do opóźnienia w zbiorach i trudnościach logistycznych w dostarczaniu surowców do zakładów przetwórczych. To z kolei wpłynęło na stabilność operacji niektórych roślin cukrowniczych. Jednocześnie późne plony plonów z kukurydzy i buraków cukrowych były najwyższe w historii Astarta.
Trwają przygotowania do wiosennego poszycia w 2024 roku.