http://linux-muzyka.ixion.pl/wydruk.php?id=25066
Viva la Musica :)
www.linux-muzyka.ixion.pl
"Ech, nie wytrzymałem i musiałem się rozpisać na temat tego, czego nie widziałem wcześniej. Wysłałem już raz takiego wielkiego posta na temat mojej przesiadki na Windowsa, którego zainstalowałem pierwszego dnia, a wywaliłem dnia drugiego. W każdym razie od tamtej pory szukałem sposobu na muzykę w Linuksie i o to co znalazłem.
Kiedyś bardzo podobał mi się Ardour. Super program, ze skomplikowaną niestety obsługą, więc nie zastanawiałem się nad nim długo. W każdym razie do poprawnego działania Ardoura potrzebny był JACK. Przypomniałem sobie o nim niedawno i postanowiłem wreszcie spróbować na porządnie zająć się wydobywaniem dźwięku z mojego SB Live!.
Na początku zajrzałem na stronę JACK-a (jackit.sf.net). Tam wczytałem się w dostępną dokumentację. Poprawnie skonfigurowałem kernel, dodając moduły niskich opóźnień na kernel 2.6.9-rc2-bk11, umożliwiając korzystanie z trybu czasu rzeczywistego dla zwykłego użytkownika zawartego w wybranej grupie. Wyboru dokonuję podczas ładowania modułu:
modprobe realtime gid=18 (u mnie to grupa audio)
Po tym wszystkim trzeba było się jeszcze zapoznać z HOWTO-s dla JACK-a. Postanowiłem przeczytać wszystko – w końcu jak na serio to na serio się za to zabieram. Uzupełniłem plik .asoundrc i uruchomiłem JACK-a poleceniem:
jackd -v -R -d alsa -d live -p 512"
......
........
Wywód :) moralizatorsko-propagandowy uważam za zakończony :)
Pozdrawiam
Krystian
--
"You're born with a spark... to search for the truth, for the best You can be. Practice. Discipline. Preparation. Try and try again. Then one day You're on top and they say you're an 'overnight success', a 'natural'. You smile, You know." *Anonymous*
Krystian Piećko, 27.09.2004
..............................................................................................................
...............................................................................................................
pare lat "potem" i teraz pare lat dodatkowo "potem"
Na początku 2008 roku grupa się reaktywowała. W sierpniu tego roku zakończyła się sesja nagraniowa ich najnowszej płyty.
Rotary obecnie tworzą: Grzegorz Porowski (wokal), Maciek Żarnowski (gitara), Mariusz Ciechowski (bas), Adam Moszyński (perkusja), Andrzej Jeżewski (klawisze)
i Krystian Piećko (gitara).
Z pierwszego składu pozostał jedynie Porowski.
Krystian Piećko co w nim gra?
pieckoLAB - muzyka świata.
a muzyka buduje nadal innowacje w gospodarce na skale globalną zachowujac podstawowy rytm budowania nowego.........