Historia zatacza koło. Dokładnie 31 grudnia 2008 roku miałem okazję poznać Pana Kwaśniewskiego osobiście na sławnym Walnym w Sylwestra, w wyniku którego uchwalono to nieszczęsne połączenie Mastersa z Wikaną. Pan Kwaśniewski to zatem ostatni Prezes Mastersa, jest więc on osobą która do tego połączenia doprowadziła i która za to połączenie w znacznej mierze odpowiada. W sobotę robiąc porządki w szafce natknąłem się na stare postanowienie Sądu Rejonowego w Lublinie z 2009 roku, w którym to sąd odrzuca złożony przez nas drobnych akcjonariuszy wniosek o powołanie więcej niż jednego biegłego do sprawdzenia warunków wyceny obu spółek. Czytajac to postanowienie zebrało mi się trochę na wspominki. Jednak nawet przez chwilę nie przyszło mi do głowy ze los może być, az tak przewrotny i to nie będzie jedyne wspomnienie. Już jakiś czas temu pomyślałem, że jak już porozumienie powstało to warto bedzie się wybrać na walne, nie sadziłem jednak ze będzie okazja spotkać sie z Panem Kwaśniewskim ponownie po tylu latach.
Moim zdaniem jest on osobą cyniczną, fałszywą i całkowicie zależną od B., można powiedzieć człowiek od mokrej roboty. Fakt, że ta osoba wraca do spółki nie jest przypadkowe i to znaczy ze prędzej czy później coś się wydarzy. Przypomnę, że spółka byłą przez półtora roku bez prezesa (co było sytuacją kuriozalną), a spółką zarządzała vice Prezes Maliszewska, Czemu tak? Za pewne wie tylko B. My być może wkrótce się dowiemy. Do nowego prezesa nie mam za grosz zaufania, tym bardziej ze zdwojoną siłą będę obserwował jego poczynania i mu patrzył na ręce.
Informacja o powołaniu osób zarządzającej
2019-04-02 18:09
Raport bieżący nr
9 / 2019
Informacja o powołaniu osób zarządzającej
Podstawa prawna
Zarząd WIKANA S.A. („Emitent”, „Spółka”), działając na podstawie § 5 pkt 5) Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 29 marca 2018 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych […], informuje, że w dniu 2 kwietnia 2019 r. Rada Nadzorcza Spółki podjęła uchwałę w sprawie powołania z tym samym dniem do Zarządu Spółki Pana Piotra Kwaśniewskiego, z powierzeniem Mu pełnienia funkcji Prezesa Zarządu.
Poniżej Emitent zamieszcza informacje nt. posiadanego wykształcenia, kwalifikacji i zajmowanych wcześniej stanowisk, wraz z opisem przebiegu pracy zawodowej Pana Piotra Kwaśniewskiego.
Pan Piotr Kwaśniewski posiada wykształcenie wyższe techniczne. Ukończył Wyższą Szkołę Morską w Gdyni z tytułem magistra inżyniera elektroniki. W 1994 roku uzyskał licencje maklera papierów wartościowych. Ukończył także kurs dla doradców inwestycyjnych i dyrektorów finansowych.
Przebieg kariery zawodowej Pana Piotra Kwaśniewskiego:
- 12.2017 – nadal – członek Rady Nadzorczej Biomed-Lublin S.A.
- 12.2017 – nadal – członek Rady Nadzorczej Herkules S.A.
- 02.2016 – nadal – członek Rady Nadzorczej Triton Development S.A.
- 05.2015 – nadal – Prezes Zarządu Polski Fundusz Pożyczkowy sp. z o.o.
- 05.2013 – 03.2017 – Członek Rady Nadzorczej Herkules S.A.
- 04.2013 – 10.2013 – Członek Rady Nadzorczej Bumech S.A.
- 10.2009 – 05.2017 – Członek Rady Nadzorczej Draszba S.A.
- 01.2009 – 09.2012 – Prezes Zarządu Sanwil Holding S.A.
- 01.2009 – 04.2009 – Prezes Zarządu Sanwil Polska Sp. z o.o.
- 02.2008 – 02.2009 – Prezes Zarządu Masters S.A.
- 12.2007 – 02.2009 – Prezes Zarządu – MST Deweloper Sp. z o.o. (spółka zależna od MASTERS S.A.)
- 01.2002 – 04.2006 – Prezes Zarządu – Lubelskie Zakłady Przemysłu Skórzanego Protektor S.A.
- 1999 – 2002 – członek Rady Nadzorczej – Permedia S.A.
- 1998 – 2002 – członek Rady Nadzorczej – Lubelskie Fabryki Wag Fawag S.A.
- 02.1997 – 04.2002 – Prezes Zarządu – Lubelskie Towarzystwo Kapitałowe Sp. z o.o.
- 2001 – członek Rady Nadzorczej – LZPS Protektor S.A.
- 08.1996 – 01.1997 – Fabryka samochodów w Lublinie – specjalista ds. operacji finansowych
- 04.1996 – 07.1996 – Centrum Operacji Kapitałowych BH S.A. – makler papierów wartościowych.
Zgodnie ze złożonym oświadczeniami, Pan Piotr Kwaśniewski:
- nie prowadzi działalności poza przedsiębiorstwem Emitenta, która byłaby konkurencyjna do działalności wykonywanej w przedsiębiorstwie Emitenta,
- nie uczestniczy w spółce konkurencyjnej jako wspólnik: spółki cywilnej, spółki osobowej, spółki kapitałowej, ani nie uczestniczy w innej konkurencyjnej osobie prawnej jako członek jej organu, za wyjątkiem uczestnictwa w radzie nadzorczej Spółki Triton Development S.A. z siedzibą w Warszawie oraz pełnienia funkcji prezesa zarządu w spółce Strążyska Sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie, będącej komplementariuszem spółki Strążyska Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k., która to spółka prowadzi jedną inwestycję deweloperską; zgodnie ze złożonym oświadczeniem obie spółki nie są bezpośrednio konkurencyjne dla Emitenta z uwagi na fakt, że obszarem działalności Triton Development S.A. jest Warszawa i okolice, natomiast spółki Strążyska spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Zakopane;
- nie został wpisany do Rejestru Dłużników Niewypłacalnych, prowadzonego na podstawie Ustawy o KRS.