https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/rzeczpospolita-i-parkiet-wystawione-na-sprzedaz
Ekiosk to największa perełka w grupie GM. Będzie nowy koncern medialny? Myślę, że Delloite bez problemu poradzi sobie ze znalezieniem nabywcy, a cena będzie "odpowiednia". Nie przypadkiem cena ciągnie systematycznie do góry, świetne wyniki i kwestia czasu kiedy zawita nowy inwestor :)
Free floatu naprawdę niewiele. Wystarczy 2-3 inwestorów ze średnim kapitałem (ok. 500k) i lecimy na 3. Ale najpierw spodziewam się infa o przejęciu Gremi Media. Wtedy szeroki rynek się zorientuje, że zamiast ryzyka głównego akcjonariusza jest przewaga głównego akcjonariusza. Wycena stanie się godziwa, czytaj 3,5-4 zł na ten moment. Jak dla mnie perspektywa zarobku ok 100% przy oczekiwanej już informacji o przejęciu to po prostu okazja jaka nie zdarza się na rynku często. Kogo boli branie z prawej musi sobie odpowiedzieć na pytanie czy ryzyko niedokonania zakupu przez czekanie na lewej stronie karnetu się opłaci. Czekanie oznacza np. oszczędność 10% a potencjalny zysk który może uciec jest co najmniej kilkukrotnie większy. Ale oczywiście każdy robi co uważa, ja akurat jestem szczęśliwcem bo mam już duży pakiet i ewentualnie powiększę gdyby były korekty (choć się ich nie spodziewam).