Forum Jak grać na giełdzie? +Dodaj wątek

Gra na krótko - shorty

Cześć, mam kilka pytań odnośnie gry na spadki na akcjach i bardzo proszę o pomoc :)
1. Czy w jakimś polskim domu maklerskim da się grać na spadki na zasadzie pożyczenia akcji i odkupienia ich niżej ? Coś na zasadzie zwykłego inwestowania tylko, że najpierw sprzedaje i odkupuje kiedy chcę. Jeśli tak to czy akcje te muszę oddać w konkretnym terminie i czy za każdy dzień otwartej pozycji jest naliczana prowizja jak w kontraktach CFD ?
2. Czy otwierając pozycję na kontraktach terminowych futures mogę ją zamknąć kiedy chcę (np. FPKO) czy tylko w określonym terminie kiedy rozliczane są kontrakty ( co 3 miesiące (?) )
3. Mam rachunek w DM Alior Banku i tam można grać na spadki korzystając z certyfikatów Raiffeisen, co o tej metodzie sądzicie ? Czy za trzymanie pozycji dłużej niż jedeń dzien naliczana jest prowizja ?
Trochę na pewno zagmatwałem, ale mam nadzieję, że rozumiecie mniej więcej o co mi chodzi
Generalnie chodzi mi o to jak grać na spadki nie korzystając z CFD, które naliczają prowizję za każdy kolejny dzień otwartej pozycji
Dzieki za pomoc, pozdrawiam !