Planuję stworzyć system na FW20 i już pierwszy krok pokazał, że jest to nie lada wyzwanie, chodzi o pozyskanie danych intraday. Odnalazłem następujące źródło z danymi w interwale 1-sekundowym:
linkJuż nawet napisałem makro konwertujące interwał 1-sekundowy na dowolny minutowy.
Problem polega na tym, że kontrakty rozdzielone są na kilkadziesiąt serii. Mógłbym nawet bawić się w ich połączenie, tutaj jednak dochodzi kolejny problem związany z pozyskaniem dat rolowania kontraktów, np. na biznesradar są one tylko od 2006 r. i jeszcze są tam błędy!
Mogę też szukać innej drogi, tzn. próbować znaleźć notowania instrumentu syntetycznego, łączącego wszystkie serie kontraktów - FW20 kontunuacyjny lub FW20WS bez kontynuacji. Przemawia do mnie bardziej zestaw danych kontynuacyjny, ponieważ jest klarowna sytuacja z użyciem wskaźników AT przy zmianach serii oraz nie ma problemu z wirtualnym zyskiem przy lukach otwarcia nowych serii. Czy ktoś doświadczony z systemami na kontrakty odwodziłby mnie od użycia danych kontynuacyjnych?
Zna ktoś źródła, najlepiej darmowe, danych intraday FW20 / FW20WS z interwałem max 5 minut?