ProxyAd jest firmą z genialnym pomysłem na biznes, ponieważ jej rozwiązanie technologiczne nie jest w żaden sposób zależne od operatorów sieci komórkowych. Tym bardziej że nasi czterej wielcy potentaci na rynku telekomunikacyjnym mają dokładną informację z BTS-ów gdzie znajduje się aparat telefoniczny z dokładnością do kilku metrów, lecz ze względu na to że mają niemal pełną informację o klienci czyli o nas (rozchodzi mi się tutaj na przykład o dane adresowe) więc nie mogą ich wykorzystać ponieważ zabrania im tego ustawa o danych osobowych i prawo telekomunikacyjne. Rozwiązanie firmy ProxyAd z reklamą za pośrednictwem Bluetooth jest bardzo innowacje i myślę że stanie się bardzo popularne na polskim runku ponieważ istnieje wiele powodów aby można tak prognozować:
- po pierwsze nie narusza prywatności osoby ponieważ firma nie ma informacji o nas.
- po drugie istnej wielkie zapotrzebowanie na taką formę komunikacji można było to już dużo wczesnej zauważyć spotykając informację w mediach o milionowych ofertach proponowanych firmą telekomunikacyjnym za udostępnienie danych lokalizacyjnych dla celów marketingowych.
- Po trzecie firmy telekomunikacyjne nie są zainteresowani taką formą działalności, w ich interesie leży sprzedasz wyłącznie usług głosowych, non-voice i Internetu. Reklamą dla małych i średnich firm nie są zainteresowani dla dużych z reszta też no chyba że przyniesie im to bardzo duże zyski, wiem coś o tym ponieważ pracuje w jednej z takich korporacji.
Ja osobiści prognozuje tej firmie bardzo duży rozwój w przeciągu kilku lat ale to jest wyłącznie moja opinia nie każdy musi się z nią zgadzać...