Witam pana.
Od dawna śledziłem spółkę FAM. Od nie dawna mam założony rachunek inwestycyjny z niewielkimi funduszami. Podzieliłem te fundusze na trzy i jedną ze spółek którą wybrałem jest Fam. Zainwestowałem w tą spółkę już w styczniu. Zdecydowałem że poczekam z nią troszkę i dostanę PP które zamienie na akcję. Jednak stało się coś czego nie rozumię na giełdzie. 31 był termin przyznania PP więć akcje trzeba było mieć 26 ponieważ 27 i 28 to sobota i niedziela. Ale już 29 w poniedziałek można było sprzedać już stare akcje, a PP i tak się dostało. Skąd się wziął tak drastyczny spadek, korekta niewiem jeszcze jak to nazwać 29 stycznia przy otwarciu notowań. Ponieważ zamknięcie w piątek 26 było dużo wyżej. Wiem że była jakaś duża sprzedaż ludzi mających coś wspólnego z Famem ale czy to zaważyło nad kursem tej spółki czy może jakieś mechanizmy GPW zaniżyły wartość. I jeszcze jedno czy są jakieś przepisy mówiące wyrażnie ile spółka ma czasu na zamianę z PP na akcje?? Ponieważ Fam nie dał żadnego info o PP pozatym że 31stycznia je przyznają.