Z 2015 r.
Polski król sushi 47-letni Anas Salahadin Adi to założyciel restauracji Hana Sushi. Choć on sam niechętnie wypowiada się w mediach, znajomi Adiego mówią, że jest jednym z najbardziej znanych milionerów w branży gastronomicznej. Hana Sushi to druga pod względem wielkości sieć restauracji kuchni japońskiej w Polsce. Liczy 12 lokali ulokowanych głównie w centrach handlowych dużych miast. – Chcemy, by choć w małym stopniu mogli państwo, bez konieczności wizyty w Tokio, poczuć japońską atmosferę i skosztować smaku Japonii na naszym polskim gruncie – mówił na otwarciu flagowego lokalu w Warszawie.
To nie jedyne z jego przedsięwzięć. Trzy lata temu sprowadził do Polski
francuską markę lodów Ci Gusta, jest udziałowcem jeszcze 6 innych firm branży gastronomicznej. Do biznesu wciągnął kilkudziesięciu innych Syryjczyków tworzą zgraną wspólnotę interesów, której członkowie wspierają się. Jednym z nich jest Yassin Najjar, właściciel kawiarni w Warszawie, sprzedaje słynne lody o egzotycznych smakach np. marchewkowe czy miętowe.
– Adi Anas przyjechał do polski kilkanaście lat temu. Zaczynał od małego biznesu gastronomicznego, gdy tylko okrzepł, sprzedał go i kupił większą knajpkę. Kupując, zarabiając i sprzedając, rozwijał swój warszawski
biznes do obecnych rozmiarów. Aby otworzyć restauracje Hana Sushi w ramach franczyzy, trzeba wyłożyć nawet 300 tys. złotych – mówi jeden z partnerów Syryjczyka.
To nie jedyne z jego przedsięwzięć. Trzy lata temu sprowadził do Polski
francuską markę lodów Ci Gusta, jest udziałowcem jeszcze 6 innych firm branży gastronomicznej. Do biznesu wciągnął kilkudziesięciu innych Syryjczyków tworzą zgraną wspólnotę interesów, której członkowie wspierają się. Jednym z nich jest Yassin Najjar, właściciel kawiarni w Warszawie, sprzedaje słynne lody o egzotycznych smakach np. marchewkowe czy miętowe.
https://natemat.pl/156489,bieda-imigranci-polscy-syryjczycy-sa-znani-wplywowi-czesto-to-milionerzy