Forum Giełda +Dodaj wątek

Fabryka odzysku olowiu

Troche z innej beczki, czy ktos z Was spogladal ostatnio na ceny olowiu?
+12% od konca czerwca. co to oznacza? na koniec czerwca Westa miala zapasow za
19 mln USD (w wiekszosci jest to olow), ktore przy obecnych cenach olowiu beda warte +12%, czyli +4mln USD do wartosci spolki, ewentualnie, zakladajac, ze korzystali z tych zapasow (nie sadze bo utrzymuja ten poziom od dluzszego czasu w ramach dzialalnosci poza produkcyjnej), przez dluzszy czas beda mieli dostep do tanszego surowca.

Dodatkowo, nowa fabryka odzysku olowiu = 3 mln akumulatorow rocznie * 5 kg olowiu (nie wiem ile dokladnie sie odzyskuje ale zalozmy tyle dla latwosci obliczen, pewnie jest wiecej) = 15 mln kg olowiu/1000 = 15 tys ton olowiu * 2130 USD/tona = 32 mln USD przychodu
172 mln USD przychodu w 2011, czyli +18% w 2013 z samego odzysku olowiu. Jest jeszcze oczywiscie recycling kwasu solnego.

Pofantazjujmy jeszcze dalej i zalozmy powrot do tendencji wzrostowej w sprzedazy akumulatorow (o co nie bedzie trudno bo przeciez mamy dostep do taniego surowca) = +20% (wynik 2010 do 2011).

Dalej, nowa fabryka VRLA, nie wiem jakie tutaj beda przychody ale + 5% mozemy spokojnie zalozyc (produkt drogi, popyt niezalezny od koniunktury na rynku i brak konkurencji na rynku wschodnim).

Lacznie dostajemy wzrost przychodow w rejonie 40 - 45% w 2013, zakladajac 2012 jeszcze bez wzrostu przychodow do 2011, a pierwsze efekty odczujemy jeszcze w tym roku. Zalozmy, ze jestem zbyt wielkim optymista i niech to bedzie tylko + 20%, to i tak jest 35 mln USD, a kapitalizacja wynosi obecnie 7 mln USD.

Reszte policzcie sami, ja dalej przewiduje zlotowki do konca roku, kilka zlotych do konca 1Q 2013. Kupuje sie jutrzejszy wzrost, a nie wczorajszy spadek.

Jesli gdzies walnalem sie z obliczeniami, to prosze o uwagi, chetnie wspolnie skoryguje.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
WESTAISIC 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.