http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/25763198,prima-moda-sa-19-2016-emisja-obligacji-prima-moda-s-a
w mojej ocenie biorąc wszystkie za i przeciw, jest to niezły komunikat.
oczywiście trzeba pamiętać, że spółka ma obecnie duże zobowiązania, szczególnie handlowe, więc każdy dodatkowy dług niesie ryzyko. Z drugiej jednak strony spółka świetnie zrestrukturyzowała się od strony kosztowej i na dziś to co jej brakuje do generowania jeszcze lepszych wyników, to kapitał obrotowy, który pozwoliłby na osiąganie jeszcze wyższej sprzedaży z każdego metra kwadratowego przy utrzymaniu zbliżonych do dotychczasowych kosztów.
Uważam, że spółka powinna też zrewitalizować część salonów. Niemniej myślę, że na to przyjdzie jeszcze czas.
Co szczególnie dla mnie ważne to to, że spółka nie rozwadnia kapitału akcyjnego (mimo możliwości) przy obecnych cenach akcji. Zakładam, że w długim terminie, jeśli pozyskany kapitał spełni swój cel, da to akcjonariuszom znacznie korzystniejszy efekt niż emisja akcji przy bieżących cenach.
Zobaczymy jak rynek spojrzy na tą emisję i czy spółka pozyska kapitał. Jeśli pozyska w oczekiwanej wielkości, to będzie to myślę dobry sygnał.