Mam kilka spółek które zachowują się inaczej niż pozostałe i słabo rosną. Zastanawiam się dlaczego?
Delko - podwoiła wartość księgową przez ostatnie 5 lat, czyli ok. 20% rocznie, czy jest taka druga (pomijam Merctora)? Teraz przy wyższej wartości księgowej zysk roczny będzie i tak powyżej 10% co będzie dobrym wynikiem. Zarząd potrzebuje całego kwartału, żeby podać wyniki za poprzedni kwartał, czy to nieudolność, czy celowe działanie i dlaczego.
Stalprofil - stabilne wyniki każdego roku, w tym roku rewelacyjne i też bardzo dobre wskaźniki C/Z, ale słabo rośnie.
Izostal - podobnie jak Stalprofil, bo to spółka zależna Stalprofilu. Stabilne wyniki i nic.
Vindexus - stabilne wyniki, małe zadłużenie, niskie wskaźniki C/Z i słabo rośnie.
Myślę, czy to stabilny akcjonariat, który przeciwdziała "wodotryskom" i spekule, czy zbyt mała ilość akcji, żeby opłacało się w te spółki wchodzić poważniejszym graczom. Nie mam pojęcia co robić, może wskażecie przyczyny i wtedy wyjdę z nich albo jeszcze dokupię.
Najgorsze "dziady" nawet z ujemnymi wynikami poszły ostro w górę, a tu słabiutko. Dlaczego?