Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  4,04 zł , zmiana od tamtej pory: 32,43%

Dziś spadki? :)

Podejrzewam, że tak. Dlaczego? Dlatego, że tu nie ma właściwie inwestorów poza słupami wiadomo czyich.:) Oczywiście jest całkiem sporo sprzedających, ale przy mikro popycie nie ma co marzyć o wzrostach kursu na sporych wolumenach. Wolumeny obrotów sa wielokrotnie niższe od tych sprzed dwóch choćby lat, kiedy kurs rósł. Wtedy kurs rósł, ponieważ spekuła liczyła na zmiany w akcjonariacie i ew. próbę wrogiego przejęcia. Okazało się jednak, że za zakupami w czasach, gdy kurs szorował po dnie, stał m.in. FIZ, który później sprzedał akcje członkom zarządu. Podejrzewam, że cała sprawa była ukartowana, a FIZ należał do członków zarządu. Podobnie uważam, że obecne w akcjonariacie dwa nowe FIZ również są tworami członków zarządu i to one zebrały z rynku podaż z czasów wzrostu kursu. Ich misja, tak podejrzewam, dobiegła końca, ponieważ członkowie zarządu wraz z tymi FIZami kontrolują ok. 40% akcji, czyli ich władza jest niekwestionowana. Innymi słowy, członkowie zarządu i ich sojusznicy nie musza już kupować akcji. kto zatem kupuje akcje teraz? Ja oczywiście tego nie wiem, ale podejrzewam, że słupy członków zarządu, którzy zastawili posiadane akcje i musza pilnować, żeby kurs nie spadł za nisko, ponieważ zastawnik mógłby się zdenerwować. Co skłoniło członków zarządu do zastawienia posiadanych akcji? Ja oczywiście tego nie wiem, ale podejrzewam, że pozyskaną gotówkę przeznaczyli na sfinansowanie zamiany kina Wars na PS.
Kto akcje sprzedaje? Ja oczywiście tego nie wiem, ale podejrzewam, że jest to OFE NN, który po sprzedaży akcji przez Quercusa i p. Radziwiłła oraz Norwegów pozostał jako jedyny na pokładzie. Jeśli tak jest, możemy się spodziewać pogłębienia spadku kursu oraz ewentualnie kompletnej katastrofy kursowej, jeśli do podaży dołączyłby zastawnik. Nie wykluczam, a nawet uważam za wielce prawdopodobne, że do podaży dołączy drobnica, która od lat czeka na wzrosty i doczekać się nie może. Nawet spekuła, która kupowała akcje w przedziale 3-4 złote, nie może być nastrojona optymistycznie, jeśli nie sprzedała przed rokiem czy na początku 2022 roku.
Naiwni uważają, że kurs urośnie, ale nie potrafią podać powodów takiego wzrostu. Mówimy oczywiście o trwałych wzrostach potwierdzonych wolumenem obrotów, a nie o takich sesjach jak wczoraj czy przedwczoraj.
Czy sprzedaż Konesera może prowadzić do wzrostu kursu? Moim zdaniem nie może, tak jak sprzedaż CM nie spowodowała wzrostu kursu. Pieniądze z CM poszły na spłatę części długów, podobnie będzie w przypadku Konesera.
Czy powodem wzrostu kursu może być ew. wypłata dywidendy, gdyby w kasie pojawiła się nadwyżka finansowa? Nie może być, ponieważ nadwyżki nie będzie, będą za to emisje nowych obligacji, o czym możemy wyczytać w sprawozdaniu za 2021 rok.
Czy powodem wzrostu kursu może być pojawienie się nowego inwestora instytucjonalnego z pakietem powiedzmy 5-10% akcji. Moim zdaniem nikt taki się nie pojawi, ponieważ taki inwestor kupuje akcje pod dywidendę, której tu nigdy nie było i nie będzie w przewidywalnej przyszłości. Nie można tez spekulować na trwały wzrost wartości spółki, która nieustannie zmniejsza WK, a kurs akcji jest coraz niżej.
Czy powodem wzrostu kursu może być próba wrogiego przejęcia? Nie może, ponieważ oficjalnie członkowie zarządu kontrolują ok. 35% kapitału, a prawdopodobnie mają więcej zw sojuszu z FIZami. Poza tym nie ma najmniejszego powodu, żeby przejmować tę spółkę, która wprawdzie ma majątek, ale jest on nieustannie zadłużany.
Czy zatem jest jakikolwiek powód, żeby kurs trwale rósł na znaczącym wolumenie? Moim zdaniem nie ma, a rzeczywistośc giełdowa na tym papierze pokazuje, że mam rację.
Taka jest moja spekulacja.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
BBIDEV 0,00% 5,35 2026-01-02 17:02:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.