Dzisiaj po otwarciu na TVN mogliście mieć nadzieje na wzrosty. Tym bardziej, że wyniki kwartalne okazały się ciut lepsze od oczekiwań. Ciut lepsze ale jednak lepsze. Tak to jest jak nie patrzy się na daną spółkę poprzez pryzmat całej giełdy, a przecież widać już było i to wyraźnie nadciągające czarne chmury. Co więc jeden czy drugi leszcz kierujący się analizą techniczną powinien zrobić ?
W obu przypadkach poświęcić chwilę czasu na zastanowienie !
Jeśli przewidział te spadki, to dobrze. Niech wróci do chwili, kiedy to się stało i zastanowi się jeszcze raz nad momentem w którym się zorientował, że nastąpi spadek.
W drugim przypadku rzecz ma się inaczej. Jak mniemam koleś pomyśli, że Analiza Techniczna nie zadziałała. Otóż zapewniam cię, że Analiza Techniczna działa zawsze i wszędzie na każdym płynnym rynku. Jeśli więc nie widziałeś nadchodzącej burzy, to masz poważny problem.
Powrót do korzeni, do fundamentów i orka od początku.
Dwie czarne świece jakie widnieją obecnie na wykresie TVN nie napawają optymizmem. Co prawda jest dopiero 15.30 i do końca dnia jeszcze dużo może się wydarzyć ale niezbitym faktem jest, że byki popuszczają. Popuszczają, no i dobrze, bo jak sam prezes TVN powiedział teraz trzeba się zabrać za oddłużanie tej spółki a w tym temacie jest mnóstwo do roboty i chcieć to wcale nie znaczy móc !
Cały czas tak TPSA jak i TVN postrzegam jako dobrych kandydatów na zarobienie uczciwego grosza. Teraz po latach wiem, że ważna jest cierpliwość i oczekiwanie na konkretny moment kupna trzeba sobie umilać czas dobrą herbatą z cytryną. Leszcze zazwyczaj nie mogą wytrzymać na kasie. Jeśli gdzieś udało im się zarobić, to chcą więcej i kupują co popadnie nie koniecznie kiedy trzeba !
Jeśli stracili to tym bardziej pęd do odrobienia strat prowadzi ich w nieprzemyślane decyzje, które z reguły kończą się klapą.
No cóż ja moi drodzy podopieczni ,choćbym chciał nie bardzo mogę wam pomóc, bo co rusz
pojawia się tutaj mądrzejszy ode mnie. Ja oczywiście wszelkich rozumów nie pozjadałem ale
bezsprzecznie jestem tu najlepszy, chociaż wcale mnie to nie cieszy, bo nawet nie mam z kim wymienić poglądów i na dodatek muszę czytać te nieprzemyślane wypociny.
Poradzę wam jednak a rada to dobra. Poczekajcie aż TPSA zejdzie do poziomu który przewidziałem i wtedy razem się zastanowimy, czy warto kupować te akcje. Co się zaś tyczy TVN to ostatni dołek stanowiący wsparcie da nam odpowiedź jak słaba czy też mocna jest ta spółka. W każdym razie obecnie w portfelu powinniście mieć jedynie pieniądze i dobre chęci do nauki. Inaczej tacy jak ja powolutku z pietyzmem obedrą was ze skóry ! Co za pewne wyjdzie mi na zdrowie ale czy WAM ? to wątpię.
Chodzik Księżycowy
ten jedyny prawdziwy z IP 157