Wobec braku odzewu na moje zapytanie ze strony spółki złożyłem w zeszłym tygodniu skargę do KNF-u. Może oni wyciągną jakieś informacje, bo ja nie jestem w stanie. Treść poniżej.
SKARGA:
Niniejszym składam skargę na działania zarządu spółki 4FUNMEDIA S.A z siedzibą w Warszawie, ul. Bobrowiecka 1A ; 00-728 Warszawa. Wyżej wymieniona spółka jest notowana na GPW w systemie ciągłym i jestem jej akcjonariuszem.
W połowie marca 2014 r. Pani Prezes Ewa Czekała za pośrednictwem mediów oraz w liście do akcjonariuszy oznajmiła, że wraz z zarządem będzie rekomendowała podział zysku wypracowanego za 2013 r. z akcjonariuszami. Cytat: "W dotychczasowej historii obecności na giełdzie, 4fun Media zawsze wypłacała dywidendę. Intencją zarządu jest rekomendowanie walnemu zgromadzeniu wypłaty dywidendy także w kolejnych latach obrotowych. Jeżeli chodzi o rok 2013, zarząd zarekomenduje radzie nadzorczej przeznaczenie 30% zysku osiągniętego w roku ubiegłym na wypłatę dywidendy".
Link: http://forsal.pl/artykuly/783599,4fun-media-zarekomenduje-30-proc-zysku-za-2013-r-na-wyplate-dywidendy.html
Niestety dobra "intencja zarządu" nie miała swego pokrycia w rzeczywistości bo 30 maja tego samego roku zmienili swoją rekomendację na WZA wprowadzając w błąd akcjonariuszy w otwartym liście.
Link: http://www.gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl/index/news/info/603066,4fun-media-sa-rekomendacja-rady-nadzorczej-dotyczaca--przelania-zysku-za-2013-rok-na-kapital-zapasow
Powyższe działanie w sposób wręcz podręcznikowy narusza jedną z zasad dobrych praktyk, a mianowicie "zasadę uczciwych intencji i nienadużywania uprawnień". Sytuacja tym bardziej mnie zaniepokoiła, ponieważ tego samego dnia kiedy postanowiono zmienić rekomendację zarządu na walnym zgromadzeniu, jeden z jego członków złożył rezygnację. Należy przy ty mieć na uwadze, że w komunikacie spółki tajemniczo unikniono podania przyczyny rezygnacji Pana Andrzeja Karasowskiego.
http://www.4funmedia.pl/pub/files/file/4fun%20Media_%20nr%206_2014.pdf
Druga kwestia, bardziej dla mnie skandaliczna to nie wywiązywanie się z ustaleń podjętych na WZA co naruszą następną zasadę "rządów większości i ochrony mniejszości". Na walnym zgromadzeniu mającym miejsce 30 czerwca 2014 podjęto uchwałę nr 20 o przeprowadzeniu procesu skupu akcji własnych w przedziale cenowym 10 - 23 zł z chwilą podjęcia tej uchwały. W tym samym dniu cena rynkowa jednej akcji wynosiła 10,70 zł i do 8 lipca utrzymywała się powyżej 10 zł umożliwiając realizację postanowień większości na WZA. Niestety w tym okresie nie kupiono nawet pojedyńczej akcji pozwalając na zejście kursu przy bardzo niskich obrotach poniżej 10 zł. Moim zdaniem było do celowe działanie zarządu, aby uniemożliwić wprowadzenie postanowień większości na WZA. Moje przypuszczenia są w pełni uzasadnione bo należy zwrócić uwagę, że uchwała nr 4 z walnego zgromadzeniu akcjonariuszy z dnia 29 września 2011 o nabywaniu akcji własnych również nie była realizowana (brak komunikatów ESPI).
Powyżej opisane działania zarządu spółki 4FUNMEDIA S.A doprowadziły do spadku kursu od połowy marca 2014 do dnia dzisiejszego o przeszło 50 % co w oczywisty sposób stoi w sprzeczności z interesami akcjonariuszy. Bardzo proszę o zainteresowanie się tą sprawą.