Forum Giełda +Dodaj wątek

Dostęp do informacji o działalności spółki

W ostatnim poście poprzedniego wątku Optymianin poruszył super istotny temat dostępu do informacji o wynikach spółki. Ponieważ temat jest ważny - wyrzucam jako osobny.

Jakiś czas temu skierowałem do Permedii zapytanie właśnie o to i niezawodna księgowa po konsultacji z prawnikami spółki wysłała mi następującą odpowiedź:

Cyt:

"W odpowiedzi na Pana zapytanie z dnia 18 marca 2014 r. dotyczące możliwości uzyskania informacji o wynikach finansowych oraz decyzjach Zarządu Spółki z ostatnich miesięcy, pragnę wskazać na następujące okoliczności:

Dnia 26 listopada 2013 r. Komisja Nadzoru Finansowego wydała zgodę na przywrócenie akcjom Zakładów Chemicznych PERMEDIA formy dokumentu (zniesienie dematerializacji akcji) z dniem 17 grudnia 2013 r. Zgodnie z art. 91 Ustawy o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych z dnia 29 lipca 2005 r. (tj. Dz.U. z 2013 r. poz. 1382), udzielenie zezwolenia przez Komisję Nadzoru Finansowego wywołuje skutek prawny w postaci zaprzestania podlegania podmiotu obowiązkom wynikającym z w/w Ustawy, powstałym w związku z ofertą publiczną akcji lub dopuszczeniem ich do obrotu na rynku regulowanym na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.

W związku z powyższym od dnia 18 grudnia 2013 r. Zakłady Chemiczne PERMEDIA S.A. podlegają ogólnym regułom odnoszącym się do spółek akcyjnych zawartym w Kodeksie Spółek Handlowych z dnia 15 września 2000 r. (tj. Dz.U. z 2013 r. poz. 1030) oraz postanowieniom Statutu.

Z uwagi na powyższe okoliczności pragniemy wskazać, iż zgodnie z art. 428 Kodeksu Spółek Handlowych, każdemu Akcjonariuszowi spółki akcyjnej przysługuje uprawnienie do żądania informacji podczas obrad Walnego Zgromadzenia Akcjonariuszy. Zarząd Spółki jest zobligowany w/w przepisem do udzielenia każdemu Akcjonariuszowi informacji, w zakresie sprawy będącej przedmiotem obrad konkretnego walnego zgromadzenia. " [koniec cytatu]

Jak pisałem wcześniej, nie przebywam aktualnie w kraju więc na razie nie ciągnąłem tematu bo potrzebowałbym do tego konsultacji oblatanego polskiego prawnika, ale oczywistym mi się wydaje, że prawo dostępu do informacji wynika z faktu, że spółka jest spółką akcyjną, a to, że już nie jest notowaną na giełdzie, to jest tutaj mało ważne.

Cytując paragrafy z KSH, właśnie do tego faktu Optymianin nawiązujesz (Spółka akcyjna), zresztą oni w odpowiedzi też cytują tą ustawę. W ramach wzajemnego edukowania się, coby w konfrontacji z Permedią nie być jak bezmyślne ciule, które można w każdy otwór i za darmo, może pociągnijmy rzeczową dyskusję w temacie dostępu do informacji, jaki nam przysługuje.

Pozdr

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
PERMEDIA -15,34% 8,00 2013-12-12 11:00:42
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.