Zarząd PHARMENA S.A. w nawiązaniu do komunikatu "Rozpoczęcie prezentacji przemysłowi farmaceutycznemu wyników badań leku 1-MNA we wskazaniu NASH celem dalszej ich komercjalizacji” opublikowanego w raporcie bieżącym (EBI) nr 3/2020 z dnia 20.01.2020 r. informuje, iż zakończył proces prezentacji przemysłowi farmaceutycznemu (tzw. BIG PHARMA) dotychczas uzyskanych wyników badań leku 1-MNA we wskazaniu niealkoholowe stłuszczeniowe zapalenie wątroby (NASH) w zakresie informacji niepoufnych.
Emitent prowadzi proces prezentacji przemysłowi farmaceutycznemu wyników badań leku 1-MNA we wskazaniu NASH celem dalszego rozwoju (komercjalizacji) tego projektu z udziałem koncernu farmaceutycznego. W rozmowach z przemysłem Emitenta reprezentuje jedna z wiodących na świecie firm doradczych - Plexus Ventures, która jest odpowiedzialna za identyfikowanie potencjalnych licencjobiorców, aranżowanie spotkań i doprowadzenie do finalizacji kontraktu/ów.
Proces komercjalizacji leku 1-MNA we wskazaniu NASH będzie kontynuowany z udziałem firm farmaceutycznych, które podpisały umowy o zachowaniu poufności. Firmy te po podpisaniu umów o zachowaniu poufności uzyskały dostęp do szczegółowych informacji poufnych dot. wyników badań leku 1-MNA we wskazaniu NASH. Na podstawie tych informacji poufnych zainteresowana firma farmaceutyczna może podjąć decyzję o złożeniu oferty finansowej w celu rozwoju (komercjalizacji) projektu leku 1-MNA we wskazaniu NASH.