Zobaczymy, co będzie, spodziewam się obwału w Nieruchomościach (moja branża) Jest obecnie zaklinanie rzeczywistości jak to jest dobrze i kredyt 2 % wspaniale zwiększy popyt... może trochę...
A Fakt jest taki, że jak roboty było pełno i musiałem terminy na prawie rok w przód dawać to teraz dużo klientów co nie miało jeszcze umów mi się wycofuje (przekłada na później) kolega z branży brukarskiej też mówi, że widocznie spadła ilość zapytań. Widzę po swoim mieście że mieszkania nie schodzą... Jeszcze nie dawno w mojej dzielnicy mieszkanie 2 pok. 40 m2 za 300 000 szło w godzinę. Dzisiaj kilka mieszkań stoi po 200 000- 220 000 zł i wiszą już parę miesięcy.(cena spada od 270) Pojawiają się ogłoszenia ekip budowlanych i banery na balkonach.. tego nie pamiętam od ładnych kilku lat ( nie w takiej ilości i tak długo wiszących) Domy w stanie surowym kiedyś nie spotykane dzisiaj już kilka "wisi" tez od 2-3 miesięcy.
A jak się sypnie budowlanka to poleci reszta. Czemu SunTECH? bo ich branży kryzys nie rusza, mają siedzibę daleko od Euro wariatów i nie są uwiązani do konkretnego kraju. Rozwijają się, brak potrzeby magazynowania, możliwości pracy zdalnej w 100% brak uwiązania np. przez fracht.
Do tego cudownych dzieci fliperskich ubywa... kiedyś 20 filmów na toutube dziennie jak to się kasę na flipach robi... teraz cisza... Brak ogłoszeń o kupnie mieszkania w skrzynce...
Kolega co ma duże kamieniarstwo w Strzegomiu zwolnił w tamtym tygodniu 3 zmianę... ze względu na mniejszą ilość zamówień, a zajmował się w 100% płytami, kostką krawężniki. czyli większe zamówienia siadają.
Kryzys dopiero się zaczyna ....