Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  1,71 zł , zmiana od tamtej pory: 38,60%

dofinansowania

Zakłada się dofinansowanie do 50 proc. kosztów instalacji fotowoltaicznych, z górnym limitem 31 tys. złotych. Wysokość dotacji uzależniona jest od rodzaju przedsięwzięcia. Przeanalizowaliśmy szczegóły czwartej edycji programu "Mój prąd".
Od kilku miesięcy ceny energii elektrycznej rosną. Obecnie URE nie zatwierdził jeszcze nowych stawek prądu na przyszły rok. Jednak to tylko kwestia czasu. Eksperci wskazują, że za energię elektryczną w przyszłym roku zapłacimy zdecydowanie więcej. Z kolei rząd zachęca Polaków do oszczędzania energii w godzinach szczytu i kusi rabatem. Można powiedzieć, że sytuacja gospodarcza "zachęca" do zakupu mikroinstalacji fotowoltaicznej oraz magazynowania energii elektrycznej. Właściciele domów mogą otrzymać do 31 tys. zł dofinansowania w formie dotacji. 
"Mój prąd" - kwota dotacji do mikroinstalacji fotowoltaicznej
Od połowy grudnia 2022 r. ponownie zmieniła się wysokość dofinansowania w rządowym programie "Mój prąd". Gospodarstwa domowe mogą otrzymać zwrot do 50 proc. kosztów kwalifikowanych. Maksymalna kwota uzależniona jest od rodzaju przedsięwzięcia mającego na celu zwiększenie produkcji energii elektrycznej z domowych mikroinstalacji fotowoltaicznych. Beneficjenci składający wnioski wyłącznie o dofinansowanie mikroinstalacji PV mogą otrzymać nie więcej niż 6 tys. zł.  Na większą pulę środków pieniężnych mogą liczyć osoby składające wniosek o dofinansowanie mikroinstalacji PV wraz z elementem dodatkowym dofinansowanie. Jest to odpowiednio połowa kosztów, nie większa niż:
  • 3 tys. zł do systemy EMS/HEMS,
  • 5 tys. zł do magazynów ciepła,
  • 7 tys. zł do mikroinstalacji PV,
  • 16 tys. zł do magazynu energii.
Warunkiem otrzymania dotacji w programie "Mój prąd" jest rozliczenie się z wyprodukowanej energii elektrycznej w systemie tzw. net-billing lub w systemie opustów tzw. net-metering, przez wnioskodawców, którzy nie skorzystali z dofinansowania do mikroinstalacji fotowoltaicznej, pod warunkiem przejścia na system rozliczania wyprodukowanej energii elektrycznej tzw. net-billing.

Maksymalna wartość dofinansowania w programie "Mój prąd" dla wnioskodawców może wynieść nawet 31 tys. zł na przedsięwzięcie składające się z kilku komponentów, podaje Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w regulaminie. 
Pieniądze dla osób, które już skorzystały z programu "Mój prąd"
Poprzednie edycje programu "Mój prąd" nie dawały opcji na ponowne finansowanie osobom, które skorzystały już z dofinansowania do mikroinstalacji fotowoltaicznej. Obecnie beneficjenci mają możliwość otrzymania pieniędzy pod warunkiem przejścia na rozliczenie z wyprodukowanej energii elektrycznej w systemie tzw. net-billing. Wysokość dotacji wynosi do 50 proc. kosztów kwalifikowanych, nie więcej niż:
  • 5 tys. zł do magazynów ciepła,
  • 7,5 tys. zł do magazynu energii,
  • 3 tys. zł do systemu zarządzania energią EMS/HEMS.
  • 2 tys. zł do mikroinstalacji PV, dla której zakupiony i zamontowany zostanie co najmniej jeden dodatkowy element.
Gospodarstwa domowe, które korzystały z poprzednich edycji programu "Mój prąd" lub innych dotacji mogą otrzymać maksymalnie 17,5 tys. zł na jedno przedsięwzięcie.
"Beneficjentom, którzy złożyli wnioski o dofinansowanie przed dniem 15 grudnia 2022 r. i na ich podstawie uzyskali dofinansowanie w ramach programu Mój Prąd czwarty nabór wniosków, przysługuje zwiększenie dofinansowania" - czytamy w regulaminie projektu. 

Jak podaje NFOŚiGW, wypłacone wnioski zostaną ponownie przeliczone "względem nowego poziomu dofinansowania i jeżeli przysługiwać będzie zwiększony poziom dofinansowania (zgodnie z formułą do 50 proc. kosztów kwalifikowanych) wypłacona zostanie różnica pomiędzy otrzymaną dotacją a dotacją, jaką otrzymałby Wnioskodawca po zmianie poziomu dofinansowania".
Przeliczanie wniosków rozpocznie się w styczniu 2023 r. Wnioskodawcy, których dotacje będę ponownie przeliczane powinni być czujni, ponieważ otrzymają e-maile z informacją o wysokości kwoty, która zostanie im wpłacona oraz instrukcją jak udzielić odpowiedniej zgody na jej otrzymanie.
"Mój prąd 4.0" - kto może złożyć wniosek?
Jak podaje Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, beneficjentami programu "Mój prąd" są osoby fizyczne wytwarzające energię elektryczną na własne potrzeby, które mają zawartą umowę kompleksową regulującą kwestie związane z wprowadzeniem do sieci energii elektrycznej wytworzonej w mikroinstalacji (lub umowę sprzedaży z Operatorem Sieci Dystrybucyjnej). 
"Mój prąd" - do kiedy złożyć wniosek ?
Termin składania wniosków w programie "Mój prąd 4.0" został przedłużony. Nabór potrwa do 31 marca 2023 r. lub do wyczerpania alokacji środków. Wnioski o dofinansowanie można wysyłać wyłącznie elektronicznie. NFOŚiGW nie przyjmuje dokumentów przesyłanych w wersji papierowej.

• dofinansowania Autor: ~łowca
  • Re: dofinansowania Autor: ~Vvv

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
VOOLT 3,04% 2,37 2025-10-24 13:42:15
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.