Dobra wróżba
Zwykle nie inwestuje na GPW, ale całkiem niedawno natknąłem się na info o tym że 11BIT mocno spadło
Ponieważ właśnie z czegoś wyszedłem i miałem wolne środki po wstępnym rozpoznaniu sprawy nabyłem trochę akcji 11BIT
Mimo totalnie złych komentarzy kupiłem - promocja była zbyt kusząca - nie mogłem się powstrzymać
Po kilku dniach zacząłem się zastanawiać czy dobrze zrobiłem i już miałem sprzedać akcje z lekką stratą kiedy wyszedł DLC dla Frostpunk 2
I po kilku dniach obserwacji danych na Gamalytic i wgryzieniu się trochę w temat , już nie chce sprzedać akcji 11BIT
Nastąpiła diametralna zmiana
Od 28.11.2024 przybyło dużo pozytywnych komentarzy i tylko 5 negatywnych , wzrosła grywalność itd.
Ale najciekawsza zmiana nastąpiła w "Players by country" - wcześniej Rosja miała ok.20% teraz ok.9%
Na czoło wysunęły się Chiny - obecnie mają ok.24% a przedtem ok.10% (Chiny to stara cywilizacja)
Ciekawe - może się okazać że początkowe złe komentarze w większości były spowodowane tym że gra trafiła do nie właściwych odbiorców
Z tego co widzę gra raczej preferuje intelekt co oznacza że nie jest dla każdego, ale ponieważ gra jest sprzedawana na całym świecie jest dość duży rynek do zagospodarowania zwłaszcza że gier gdzie trzeba myśleć nie ma aż tak dużo, a intelektualiści nie grają w proste gry bo ich to nudzi
Moim zdaniem podobnie będzie z "The Alters" to nie będzie gra dla każdego, to nie będzie następna strzelanka jakich wiele - to nowy gatunek !
Biorąc pod uwagę że na rynku nie ma wiele takich gier, co oznacza brak konkurencji i że co 10 człowiek na globie jest myślący z czego 2 osoby będą w odpowiednim wieku to oznacza że 2% populacji Ziemi jest potencjalnymi klientami na zakup "The Alters" - no może trochę przesadziłem - to wychodzi jakaś ogromna liczba, ale duży potencjał jest !
Moim zdaniem firma 11BIT finansowo ma się dobrze, Frostpunk 2 jest udoskonalany, na Gamalytic wykresy idą w dobrą stronę, następne gry w drodze - czyli wszystko OK.
Większość biznesów w Europie w najbliższym czasie będzie narażone na perturbacje związane z łańcuchami dostaw, wzrostem cen komponentów i kłopotami z transportem itd.(Tramp)
Moim zdaniem biznes growy uniknie większości tych zagrożeń podobnie jak to było w pandemi- wszystko siadło a gry nadal się sprzedawały - dlatego że klienci są z całego świata a gry dostarcza się przez internet.
Moim zdaniem akcje 11BIT pójdą do góry, nie wiem kiedy zaczną rosnąć ale jestem przekonany że kiedyś urosną - nie dlatego że je kupiłem, ale dlatego że ta firma ma perspektywy i więksi inwestorzy za chwilę będą szukać bezpiecznej przystani dla swoich pieniędzy