Mam dla pana prezesa dobra rade, warto by ja wzial do serca, bo przyszlosc Digate, pomimo glosow naganiaczy, maluje się w ciemnych barwach. Nie wiem czy rada ta jest potrzebna już dzisaj, ale wydaje się, ze w każdej chwili może być.
Panie Prezesie, członkowie zarządu odpowiadają za niezgłoszenie wniosku o upadłość spółki. Co więcej kara jaką może ponieść taka osoba to grzywna, ograniczenie wolności (do 12 miesięcy) a nawet pozbawienie wolności do roku czasu.
Proszę ustalić, kiedy upłynął przewidziany w przepisach termin dwóch tygodni od dnia powstania stanu niewykonywania przez spółkę jej zobowiązań lub ujawnienia faktu, że majątek spółki nie wystarcza na zaspokojenie długów wobec wierzycieli ( a może to już? A może wkrótce, proszę sprawdzić).
Jest to o tyle ważne, ponieważ czas popełnienia omawianego przestępstwa rozpoczyna się pierwszego dnia po upływie terminu od powstania warunków uzasadniających, według przepisów, upadłość spółki, a kończy z chwilą złożenia przez zobowiązanego wniosku o ogłoszenie upadłości spółki, ustania warunków uzasadniających upadłość spółki bądź utraty przez sprawcę statusu osoby zobowiązanej do zgłoszenia takiego wniosku.