Hej
Nie piszę tu często, ale dziś postanowiłem dodać od siebie parę zdań.
Jak wszyscy widzimy firma przeżywa w ostatnim czasie gwałtowny rozwój.
Podpisali piękne umowy handlowe, przejmują inne spółki.
Wszystko zaczyna ładnie wyglądać
Dlatego chcę uświadomić osobą, które się wahają kilka spraw.
Przede wszystkim BGE podpisało umowy handlowe na 400 000 000 zł!!!
Te umowy mają być zrealizowane w ciągu roku. Zakładając rentowność 4% wychodzi nam
16 000 000 zł zysku!!!. Krótko licząć w sporym zaokrągleniu wychodzi nam 2 zł na akcję!!!
Jakim wskaźnikiem p/e charakteryzują się młode spółki???
Uważam, że młode spółki mogą mięć śmiało dużo wyższy wskaźnik p/e niż te, które są na rynku od wielu lat...
Ale ja nie jestem pazerny i dla naszej firmy dam skromny wskaźnik p/e w wysokość 10.
Niech teraz każdy z Was policzy sobie ile powinna kosztować jedna akcja...przy zysku 16 mil mi wychodzi że jedna akcja już teraz (giełda powinna dyskontować przyszłe zyski) powinna być w cenie 20 zł!!! I to tylko przy wskaźniku p/e 10. Pamiętajcie, że młode prężne firmy często mają wskaźnik p/e ponad 100!!! Ale bez pazerności...
Żeby było ciekawiej prezes zapowiedział, że handel biomasą to tylko poboczna działalność...aż strach się bać co może przynieść główna działalność spółki...Ale biogazownie to inny temat...
Dlatego uważam, że Jurek troszkę myli się z wyceną i daje 15 zł (handel + biogazownie)
Ja za same kontrakty daje 20...
Ale żeby nie było tak słodko jest jeden haczyk. Nie wiemy czy kontrakty będą odnawialne czy jednorazowe...Jeżeli prezes dał by sygnał, że możemy spodziewać się takich handlowych obrotów w ciągu najbliższych lat, to kursu nic nie zatrzyma przed 20 zł
Jedno wydaje mi się pewne. Tu nie ma ryzyka z wejściem do 5 zł. Potem trzeba czekać na komunikaty. Jeżeli pójdzie info o kolejnym kontrakcie np za 200 000 000 to mamy szalony odjazd. Bo to znak, że kontakty będą się pojawiać...
A biogazownie....one będą miały swoją wycenę, ale tego rynek chyba jeszcze nie uwzględnia
Chcę być do końca szczery więc jeszcze dodam, że ja już zakupiłem dawno. Obecnie nie zwiększam, bo po prostu nie mam za co. Pisząc do was nie jestem altruistą. Po prostu chcę aby mój pakiet wreszcie odzwierciedlał swoją wartość...
Jestem jednak pewien, że ciągle jest dogodny czas na kupowanie. Ale to już Wasze decyzje
Pozdr