Z punktu widzenia analizy technicznej to racja -faktyczny opór,a obecnie już wsparcie mamy na poziomie 28 zł .Wyznacza go kurs zamknięcia z dnia 16 i 19.01.2009 , lub ewentualnie dzienny najwyższy poziom kursu widoczny na wykresie świecowym -to jest 29,29 zł z dnia 19.01.2009 . Jest jednak także opór psychologiczny na poziomie 30 zł ,a to dlatego ,że okrągłe liczby przyciągają jak magnes i zarazem odpychają -to nie mój wymysł ;) -czytałem o tej teorii w kilku książkach dotyczących giełdy(m.in. w książce "Mistrzowie Rynków Finansowych ") i jak widać mają one odzwierciedlenie w praktyce-kurs zbliża sie i oddala od 30 zł(przebijajac go tylko raz w trakcie sesji 14.04.09 poziom 30,5 zł przy małym wolumenie ,następnie kurs powrócił poniżej 30 zł na 28,50 zł ) -w końcu giełda to psychologia - o tym oporze pisałem pisząc poprzedni post.Faktem jest, iż jak to opisuje Nicolas Darvas w książce "Jak zarobiłem 2 000 000 $ na giełdzie " -kurs znalazł się już "jedną nogą" w nowym "pudełku " powyzej 28 zł . Książka niby nie fachowa ,ktoś powie beletrystyka ,ale mimo wszystko interesująca i dobrze się ją czyta.
P.S. Poziom intraday z dnia 14.04.09 -30,50 zł można uznać od "biedy" za opór w rozumieniu AT ,ale według mnie naistotniejsza jest magia okrągłych 30 zł .