Dwa lata temu zaczęłam wpłacać 2040,00 zł. rocznie na Super Kapitał.
Aniu proszę przeczytaj i napisz co o tym sądzisz.
Temat nr 1.
W pierwszym roku wpłaciłam 2040,00 zł.
W drugim roku dostałam dwie wersje do zapłaty:
- wersja pierwsza - 2040,00 zł
- wersja druga - 2140,00 zł (dodali indeksację 5%).
Ja zapłaciłam tylko 2040,00 zł. (agent nie wspomniał mi o jakiejś indeksacji).
Teraz w trzecim roku przysłali mi na kwotę 2140,00 zł (indeksacja 5% w stosunku do poprzedniej wpłaty) z informacją, że mogę wpłacić wersję podstawową, tzn. 2040,00 zł.
Wytłumacz mi, czy jak będę wpłacała tylko wersję podstawową, to ma jakieś konsekwencje, czy tylko mniej pieniędzy będzie pracować.
Jak to jest.
Temat nr 2.
Agentka powiedziała mi żebym oddzielnie wpłaciła kwotę 5000,00 zł. to te pieniądze zarobią i zysk będzie można przerzucić na tą wpłatę.
Okazało się, że po pierwszym roku nie mogłam tego zrobić. Agentka oszukała mnie, bo: po pierwsze tej kwoty wcale nie musiałam wpłacać (powiedziała mi to dopiero po roku) a po drugie po roku owszem mogłam opłacić z tych pieniędzy składkę, ale kara była taka, że traciło się 80% kwoty. W moim przypadku wiadomo, że zysku nie było tylko była strata więc tej kwoty już było mniej niż 5000,00 zł. (np. 3500,00 nie pamiętam) a z tego jeszcze ta kara 80% (z tych 3500,00) więc nie było możliwości opłacić składki.
Temat nr 3.
W pierwszym roku agentka zmusiła mnie do wpłaty 250,00 zł. na NW (powiedziała, że to obowiązkowe). W drugim roku uparłam się, że nie będę wpłacać na NW, ponieważ nie mam rodziny i nie mam kogo ubezpieczyć. Agentka usilnie wmawiała mi, że muszę sobie kogoś upatrzyć - bo tak trzeba i już. Postawiłam sprawę ostro, że rezygnuję w takim razie z polisy, bo przecież nie będę kogoś prosić, żeby łaskawie wziął pieniądze po mojej śmierci. Agentka wystraszyła się i o dziwo - załatwiła, że nie muszę wpłacać tych 250,00 zł. na NW. - można było.
Hania
Moim zdaniem to nie jest agent tylko sprzedawca polis myślący tylko o własnej prowizji.
Co o tym myślisz - mam rację?