Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  14,50 zł , zmiana od tamtej pory: 64,14%

Do 20230 roku aż 25% z wszystkich upraw w UE, będzie ekologiczna

Zgłoś do moderatora
Od kilku lat obserwujemy wzrost popularności ekologicznej żywności. Jak podaje Eurostat, w ciągu ostatnich 10 lat powierzchnia upraw ekologicznych w Unii Europejskiej zwiększyła się do 6,5 mln ha. Jaka przyszłość czeka produkcję ekologiczną?

Eurostat podaje, że w ciągu ostatnich 10 lat powierzchnia upraw ekologicznych w całej Unii Europejskiej powiększyła się do 6,5 mln ha. Systematycznie rośnie także wartość żywności ekologicznej, w 2001 roku osiągając 150,7 mld USD. Na wzrost popularności ekologicznych upraw wpływ ma na pewno również Europejski Zielony Ład i co za tym idzie, unijne przepisy. Zielony Ład zakłada, że do 20230 roku aż 25% z wszystkich upraw w UE, będzie ekologiczna. Jest to niewątpliwie bardzo duże wyzwanie, szczególnie biorąc pod uwagę, że te 6,5 mln ha stanowi obecnie niecałe 9%.
Rynek żywności ekologicznej w Polsce
- Rynek produktów ekologicznych w Polsce w 2023 roku zbliży się do około 1,5 mld PLN (wg szacunków Bio Planet), zaś jego udział w rynku żywności ogółem odnotowuje stałe wzrosty. Pomimo wieloletnich wzrostów żywność ekologiczna w Polsce to nadal zaledwie około 0,5 % rynku całej żywności. Perspektywy wzrostu tego rynku są olbrzymie, gdyż w większości krajów Unii Europejskiej udział ten wynosi od kilku do kilkunastu procent. Świadomość ekologiczna społeczeństwa jest coraz większa i wszystko wskazuje na to, że ten trend pozostanie z nami na dłużej. Nie bez znaczenia jest również fakt, że dostępność eko produktów jest coraz większa, znajdziemy je już właściwie w większości sklepów spożywczych – mówi Sylwester Strużyna, Prezes Zarządu Bio Planet S.A.

Ponad połowa konsumentów chce kupować ekologicznie
Organic Trade Association, przeprowadzili badania, które wykazały, że ponad połowa konsumentów (55%) zadeklarowała, że kwestie zdrowotne takie, które wiążą się z lepszymi właściwościami odżywczymi i brakiem pestycydów w dużej mierze decydują o konkretnym wyborze produktów podczas zakupów. Inne czynniki to ochrona środowiska i etyczne traktowanie zwierząt.

- Rosnące zainteresowanie produktami ekologicznymi widzimy również w systematycznym wzroście sprzedaży. W pierwszym półroczu 2023 roku zanotowaliśmy wzrost sprzedaży o około 27 % rok do roku. Regularnie zwiększamy również naszą ofertę produktów i rozwijamy kanały sprzedaży, aby nasze produkty były dostępne dla jak największego grona klientów  – komentuje Sylwester Strużyna.

Jak wskazują eksperci, w kolejnych latach rynek żywności ekologicznej będzie się dalej dynamicznie rozwijał. Prezes Bio Planet ocenia, że zmiany dotyczące przechodzenia na rolnictwo ekologiczne będą zachodzić ewolucyjnie. Przestawienie jednego gospodarstwa z konwencjonalnego na ekologiczne to proces, który zajmuje około 3 lata, dlatego trudno będzie przeprowadzać masowe konwersje. 

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
BIOPLANET -2,46% 23,80 2025-10-31 15:54:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.