18-tego października dowiemy się jaki był obrót ( sprzedaż) produktów Astarty za 3-ci kwartał.
W związku z tym że w tym okresie Ukraina zniosła zakaz eksportu cukru to cukier Astarty pojechał do wielu krajów Unii Europejskiej za grube pieniądze bo cena była wysoka.
Spodziewam się wobec tego też wysokich zysków które będą podane później za 3- ci kwartał.
Czekamy na 18- tego który nam wiele powie.
Ja dokupiłem 1tys na spadku po dobrej cenie i moje zlecenie kupna jeszcze 1- nego tys stoi po 28.10 zł. Ale muszę podnieść cenę bo nie chce już spadać.
Moje zlecenie sprzedaży 10 tys. po 101zł też dalej jest aktywne ( można sprawdzić).
Możliwe że inwestorzy nie będą czekali z zakupem do 18- tego na fakty tylko wcześniej zrobią zakupy ponieważ Astarta zawsze zaskakuje nadzwyczaj dobrymi wynikami.
Nic nie stoi na przeszkodzie do wzrostów i jest kilka faktów :
1. Czy Ukraina przegrywa wojnę ? - NIE.
Robi postępy wokół Bachmutu na Zaporożu .
Bombarduje rosyjskie składy amunicji, okręty, mosty, lotniska , kwatery dowodzenia itp przygotowując grunt pod zajęcie nowych terenów oraz Krymu.
2. Czy Astarta ma dużo gorsze zyski w czasie wojny ?
NIE.
Pokazała że ma bardzo duże zyski .
W samym 1-szym półroczu były około 10zł na akcję ( czyli 1/3 wartości akcji giełdowej).
Pokażcie mi drógą taką spółkę na GPW.
3. Czy Astarta nie chce się podzielić zyskami z akcjonariuszami ?
NIE.
Wypłaciła dywidendę i sam zebrałem z tego powodu dużą kasę .
4. Czy Astarta ma tereny objęte działaniami wojennymi które zagrażają w uprawach ?
NIE.
Wszystkie tereny są daleko(setki kilometrów) od działań wojennych.
5. Czy Astarcie grozi delisting ?
NIE.
Bo Astartę nie obowiązuje prawo Luksemburskie tak jak Kernel.
Poza tym sam prezes ratował firmę przed spadkiem akcji po chwilowej panice jak Rosja zerwała umowę o korytarzu morskim.
Ustawił wtedy zlecenie kupna około 48 tys po 29zł.
Gdyby chciał przejąć firmę raczej by zbijał cenę aby taniej kupić akcje.
Poza tym Astartę posiadają w portfelu fundusze z USA i innych krajów i by na to nie pozwoliły.
Astarta nie ma poważnych zagrożeń i prosperuje wyśmienicie co zobaczycie 18- tego października.
Komu potrzebne pieniądze niech sprzedaje po niskiej cenie.
Ja odkupię.