PCC Exol jest największym producentem środków powierzchniowo czynnych (surfaktantów) w Polsce i regione Europy Środkowo-Wschodniej. Oferta spółki obejmuje prawie 180 produktów.
1. PCC Exol to 174 mln akcji z czego 151 mln jest w rękach PCC SE.
2. Od bardzo długiego czasu duże ilości akcji są skupowane przez osoby blisko związane z osobą pełniąca obowiązki zarządcze.
3. Spółka wypłaca dywidendę.
4. Spółka podpisała w 10.2021 r. umowę z PKN Orlen na dostawy tlenku etylenu. Umowa będzie obowiązywać od 01.2024 r., okres dostaw będzie wynosił 25 lat.
5.Spółka realizuje inwestycje w Płocku o wartości 94 mln złotych. Inwestycja ma umożliwić zwiększenie wolumenu oferowanych produktów oraz rozszerzyć portfolio spółki. Inwestycja ma zostać zakończona w połowie 2024 roku. Po zakończeniu inwestycji zakładane zdolności produkcyjne zostaną podwojone i będą wynosić 80 tys. ton
6. PCC Exol i PCC Rokita wybudują za 351 mln złotych instalację alkoksylantów która będzie służyć do produkcji wyrobów wytwarzanych z użyciem tlenku etylenu którego dostawy będą realizowane od 2024 roku. Zakładane średnioroczne nowe potencjalne zdolności produkcyjne przy zakładanym portfolio wyniosą szacunkowo 50-55 tys. ton. Nowa instalacja będzie pierwszą tego typu w Polsce.
6. PCC BD (PCC Exol i PCC Rokita mają po 50% udziałów) otrzyma od Skarbu Państwa 42 mln złotych dotacji celowej na budowę zakładu produkcji alkoksylantów.
7. PCC Exol chcę osiągnąć neutralność klimatyczną do 2050 roku. Spółka chcę aby w najbliższych latach 100 energii elektrycznej zużywanej w PCC Exol pochodziło z OZE.
Powyższe dane pochodzą w większości z ISB News.
Warto również dodać iż na sesji w dniu 23.01.2023 r. spółka PCC Rokita zaliczyła nowe ATH (122,40 zł). ATH PCC Exol wynosi 13 zł i pochodzi z 2020 roku (czasy Covid). Od tego czasu w spółce dzieją się bardzo pozytywne rzeczy (duże inwestycje + wzrosty zysku) a pomimo tego akcje nadal kosztują śmieszne 4 zł. Myślę że jak rynek dostrzeże tę spółkę to wzrosty będą bardzo dynamiczne. Pamiętam jak w 2020 roku spółka potrafiła robić na jednej sesji po 20-30% wzrostu.