ELT w swoim portfelu miałem jeszcze, gdy dopiero mówiono o pierwszym przetargu na barierę, od tamtego czasu zwiększałem swój pakiet akcji i niecałe półtorej roku temu postawiłem sobie cel - sprzedam te akcje po 30 zł. Udało się to zrobić na przełomie maja i czerwca, oczywiście mogłem być bardziej cierpliwy i poczekać do tegorocznego ATH, ale moja pozycja była na tyle zyskowna, że nie miałem problemu z jej zamknięciem. Mimo, że sprzedałem swój pakiet to ELT dalej bacznie śledziłem wypatrując jakiejś promocji. Nie będę teraz pisał jak to niektóry pseudoanalityk z dwuliterowym nickiem z tego forum ma w zwyczaju, że kupiłem ostatnio idealnie na dołku i sprzedałem po 33zł, bo tego nie zrobiłem. Tak jak rozumiem euforię po tym jak wyniki były lepsze niż zakładał BDM tak nie rozumiem dlaczego w tym momencie są pokładane takie nadzieje w spółce. Na kilku portalach udało mi się nawet przeczytać, że ELT może się pochwalić historycznie najlepszym półroczem, co oczywiście jest zasługą tylko i wyłącznie kreatywnej księgowości dotyczącej Zeusa. Żeby spojrzeć na to rzetelnie, trzeba posłużyć się raportem jednostkowym - tam jasno można zauważyć spadek przychodów i zysku, co prawda wzrosła marża, ale w tym biznesie i przy tej konkurencji ciężko o to, aby dalej miała rosnąć. Niektórzy nawet chyba nie rozróżniają raportu skonsolidowanego od jednostkowego i wypisują tutaj na forum o prognozowanym zysku 50mln, który przekładałby się na jakieś 3,5zł dywidendy. Póki co ELT wypracował 1,3zł zysku na akcję, oczywiście jestem świadomy sezonowości tego biznesu oraz, że druga połowa roku jest zawsze lepsza, ale dodając nawet do tego zeszłoroczne drugie półrocze to całość przekładałaby się 3,5zł na akcję za 2024. Zdaję sobie sprawę, że giełda dyskontuje przyszłość, a ELT takową może mieć, możliwości również dodaje powódź i pracę od samorządów z nią związane, ale nie wydaje mi się, że miałoby to diametralnie odwrócić najbliższą przyszłość. Kluczowa pewnie będzie nowa strategia w 2025, być może ona poniesie ELT na nowe poziomy. Zapraszam do kulturalnej dyskusji, niech skrajne trolle spadziowe oraz naganiacze darują sobie swój bełkot.