Moje szacunki wcześniej były błędne co do zwrotu co zresztą teraz przyznaje, ale zagłębiłem się w temat bardziej...
Na dzień 30 kwietnia koszt wytworzenia gry wyniósł 10,82mln zł + marketing +/- 1mln zł
26maja było info o 65k sprzedanych kopiach w tym: 56k steam, 9k inne platformy, 25k Supporter Pack. Przychód netto z samego steama bez prowizji: 1,236mln $. Steam potrąca sobie 30%, czyli mamy 865tys $ = ~3,2mln zł (liczę po kursie 3,66 za dolara)
Zaliczki wypłacone przez współwydawcę: 5,88mln zł.
Około 3tyg temu na X było potwierdzenie 120k sprzedanych kopii + planowanie rozwoju tzn. aktualizacje, dlc i konsole.
Licząc bardzo prostym system tzn. przychody x2 wychodzi nam 6,4mln zł z samego steama + reszta platform załóżmy też x2, czyli 18k kopii + zaliczki 5,88mln zł.
Wiadoma stronka podpowiada jednak, że próg 120k został minimalnie przekroczony, ale nie liczę tego.
Za resztę platform można przyjąć symboliczny przychód 1mln zł (60zł za sztukę x 18k). Przychód łącznie wychodzi nam 13,28mln zł.
Oczywiście koszty gry zwiększył się w tym czasie przez np. aktualizacje ale bez przesady jak i marketing.
Koszt gry 10,82mln zł + zakładam 15% (dopracowanie gry) = ~12,4mln zł, marketing myślę, że podobnie, czyli 1,15mln zł.
Koszta: 13,55mln zł
Zarobek: 13,28mln zł
To są szacunki, ale wiadomo, że pociąg dojeżdża do stacji - zwrot kosztów gry.
Następne przewidywane stacje: większe promocje, konsole, dlc i gamepass.
Wycena spółki to 38mln zł, mam nadzieję, że liczycie się z tym, że przychód nie mylić z dochodem z tej jednej gry będzie taki jaka wycena tej spółki, a na następny rok w przychodach brać udział będą jeszcze pizza slice z ghost keeperem i 20% udział w przychodach z 3 gier do których prawa GIF oddał innej spółce (to jest forum GIF, więc nie mówię jakiej).
Jeżeli pod postem pojawi się osoba mówiąca o dnie, fatalnej spółce razem z zarządem i kursie na poziomie 5,3, 0,9zł to w poniedziałek zapraszam na aktywny udział na giełdzie w sprzedaży ich papieru, ewentualnie o niewypowiadanie się i nie robienia z siebie pośmiewiska , jeżeli papieru nawet nie posiadają :)