Kwestia sposobu "gry". Niektórzy patrzą 2-3 miesiące do przodu. Inni patrzą dalej. Jedni spekulują inni inwestują. Biorąc pod uwagę choćby inflacje to ASBIS będzie rósł 5-6% rocznie (a to jest pesymistyczna prognoza bo zakłada całkowite spoczęcie zarządu na laurach) I tutaj jest właśnie największa różnica pomiędzy mną a @trzyd
Ja widzę absolutnie genialnie prowadzoną firmę, która już wiele razy zaskoczyła inwestorów na plus. A ta zmiana nastąpiła po 2015 roku kiedy zanotowali stratę rzędu 65mln PLN. Od tego momentu firma rozwija się bardzo dynamicznie. Pamiętam jak na początku tego roku nikomu w głowie nie mieściło się, że w 2020 wykręcili taki zysk. Pamiętam, że jak rzucili pierwotną prognozę zysku za ten rok nikt w nią nie wierzył (na forum wcześniej dywagowaliśmy, że może to będzie 60mln) a oni podnieśli ją o blisko 40% do 71-74mln $. Pamiętam jak mówiono, że nie ma już pola do poprawy marży. I tak mogę wymieniać i wymieniać. A pewnie @insider2 może potwierdzić, że tak samo było w 2019 roku.
I co wtedy kiedy znowu zaskoczą wynikiem za Q3... co wtedy jeżeli w grudniu znowu podniosą prognozę zysku. Co wtedy jeżeli przy wynikach za 2021 znowu ją przebiją. Co wtedy kiedy nagle zrobią akwizycje, która znacząco podniesie ich zyski. I tak można wymieniać i wymieniać.
Na tym polega inwestowanie. Na poznanie waloru. Poznanie zarządu. Poznanie jak firma funkcjonuje. I po tym wszystkim nawet jak kurs spadnie tak jak teras masz spokój. Oczywiście inwestowanie wiąże się z ryzykiem ale jeżeli w coś inwestuje na długo to nie po to aby uciekać z waloru bo jakiejś części graczy się znudziło.
Przez ostatnie 6 miesięcy wolumen wynosi 30mln. To 1,5x FF. 733mln obrotu. Możecie mi mówić 1000 razy o tym, że spadnie do 15 ale są granicę absurdu. 20% to zjechało XTB po tym jak ogłosiło 20mln straty. A wcześniejszy zjazd o 10-15% był spowodowany spadkiem zysku r/r w Q1 o 51%
W przypadku ASBIS dramatem ma być wzrost zysku Q3 2020 do Q3 2021 o 50-60%?
To tyle jeżeli chodzi o moją filozofię ;)