Forum Giełda +Dodaj wątek

daję na All ... o SPLITcie

Wrzuciłem do innego wątku, ale część pytała jak wygląda SPLIT na rachunku, dlatego poniżej rozpiska a co do pytania kiedy w końcu będzie to może ten tydzień, albo po 19 grud. Jak się dowiedziałem różnie może trwać, ale najwcześniej około 14 dni od wpisu KRS tj 18 list. (ew. podania komunikatu EBI 23 go list.)
Te 14 dni to zebranie i złożenie do Giełdy odpowiednich papierów typu "poświadczenie i wniosek" o "wprowadzenie zmian na rachunkach". Inny wariant może to potrwać 3-4 tyg. a możliwe jest też wstrzymywanie obrotu akcjami "na chwilę" i dopiero zmiana na rachunkach.
Podejrzewam, że po splicie na rachunkach dojdzie to wzrostu kursu akcji np:
mam dzisiaj 1000 akcji po 1 PLN tj. wartość 1000 PLN (dla równego rachunku)
po splicie mnożymy w tym wypadku ilość akcji x 10
tz. 1000 x 10 = 10.000 akcji
równocześnie dzielimy kurs akcji w PLN przez 10
tz 1 PLN / 10 = 0,10 gr
wartość nadal jest 1000 PLN (10.000 akcji x 0,10 gr), ale zazwyczaj kurs rośnie o kilka groszy nawet do kilkudziesięciu gr
tj dajmy na to kurs po splicie wzrasta do 0,14 gr (zaledwie o 4 gr) a wtedy masz już 1400 PLN
Spadki po splicie dotyczą najczęściej firm wydmuszek, spekulacji (wiemy kto może :)) !!!
Cały czas twierdzę, że ta firma nie jest krzakiem i może odbić na wartości akcji ... oczywiście Ci którzy kupowali drogo nie odzyskają pełnej kasy, dlatego ja dokupiłem po niższej wartości, aby zredukować minus !!!
Może się to komuś przyda :)

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
LANGLOO 0,00% 0,04 2019-04-10 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.