Atlantis - czwarty wahadłowiec NASA, który odbył lot kosmiczny. Jest on jednym z sześciu zbudowanych w USA orbiterów wielorazowego użytku przeznaczonych do transportu ludzi oraz sprzętu na orbitę oraz z powrotem.
Pierwsza misja Atlantis miała miejsce 3 października 1985 roku. Była to jedna z pięciu tajnych misji związanych z programem wojen gwiezdnych. W roku 1989 Atlantis wyniósł na swoim pokładzie sondy kosmiczne Magellan oraz Galileo, a w roku 2008 laboratorium kosmiczne Columbus - Moduł ISS skonstruowany przez ESA
To jest wrecz analogia to jest to samo nie wiadomo kiedy silniki sie rozkreca i zaczna wciagac ludzi.....i mielic ich na miazge....albo dostanie turbodolawdowanie z kosmosu i smiglo nie bedzie wciagac ludzi,,, tylko gdzies ten statek poleci i tak nisko juz nie wroci.....jak bedzie...nie wiem...nie wiem tego zapewne wielu z was..... jak narazie to jest walka z wiatrakami.....ja wole pozostac poza rynkiem jesli chodzi o ta spolke.....i radze wam zrobic to samo...... a tak na marginesie to od czasu kryzysu kurs nie wyskoczyl zbhytnio poza 1,65 wiec w cuda bym nie wierzyl