Forum Podatki

Czy US skontroluje darczyńcę?

Witam.

Jakiś czas temu otrzymałem darowiznę pieniężną od babci w wysokości 50 tys. zł. Kwota ta została wpłacona przeze mnie na mój rachunek bankowy, a dowód wpłaty wraz z formularzem SD-Z2 zgłosiłem do US. Sporządziliśmy także pisemną umowę darowizny.

Moje pytanie jest następujące. Czy istnieje duże prawdopodobieństwo, że US postanowi skontrolować moją babcię czy np. faktycznie była w stanie zgromadzić tyle środków? Mam nadzieję, że moja babcia w przyszłości nie będzie musiała się przeze mnie przed nikim tłumaczyć z tych uczciwie zarobionych pieniędzy, czy też chodzić po urzędach. Tym bardziej, że od lat choruje na raka i obecnie nie jest w stanie nawet wyjść o własnych siłach z domu... Naczytałem się różnych artykułów i trochę zaczynam się tego obawiać.

Czy istnieje szansa, że moja babcia będzie miała w przyszłości jakieś nieprzyjemności z tym związane? Czy 50 tys. zł to jest na tyle wysoka kwota, że US się nami zainteresuje? W jakim momencie może się nami zainteresować? W każdym, czy np. tylko w momencie wydania tych pieniędzy na samochód/mieszkanie?

Dodam jeszcze, że babcia pracowała około 20 lat i płaciła regularnie podatki, natomiast obecnie dostaje 1100zł renty miesięcznie. Czy w razie czego US ma dostęp do takich informacji lub też będzie musiał je uzyskać od darczyńcy?

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam.