Czy ktoś może mi krótko wyjaśnić, co się stało z Geotransem w ostatnich miesiącach/latach? Interesowałem się tą spółką parę lat temu, gdy była zyskowna - wygrywała kontrakty w przetargach i przynosiła zyski. Potem po wzroście kursu z niej wyszedłem i zapomniałem. Dziś widzę, że kurs wrócił na niskie poziomy, ale interesuje mnie nie tyle to, co się stało z kursem, ale co się stało z rentownością samej spółki? Bo dziś zamiast zysków ma straty.
Widzę na forum zachwalanie spółki, że wygrywa kontrakty, że ma mnóstwo gotówki i nie ma długów - to faktycznie duże pozytywy. Ale dlaczego przestała przynosić zyski? Dlaczego w ostatnich kwartałach są takie straty? Czy to kwestia ogólnej sytuacji na rynku, czy jakichś błędów w zarządzaniu? Może chodzi p brak inwestycji (bo dużo gotówki to fajna rzecz, ale czy ją sensownie inwestują?).
Będę wdzięczny jeśli dacie tu jakieś poglądowe wyjaśnienie obecnej sytuacji w spółce. Bo wydaje mi się, że spadek kursu jednak w dużej mierze wynika z osiąganych przez spółkę strat. Parę lat temu mieliśmy fale wzrostowe na kursie, ale Geotrans wówczas przynosił zyski, a teraz nie wiem, czy perspektywy są równie dobre?