Mamy 2 oświadczenia;
1. Pierwsze dotyczy umowy kupna-sprzedaży 5 mln akcji W. Garwoła - czytaj typowy aport
2. Drugie dotyczy kupna 5 mln akcji przez spółkę
Obie umowy są typowo aportowe - jakkolwiek w sumie dawało by to 10 mln a nie 5 mln. Jeżeli Garwołowie mają wspólność majątkową to rozumiem że powinni to zaznaczyć i wtedy bym się nie czepiał - oświadczenie łączne dotyczące w sumie 5 mln akcji... ale w takim razie czemu oświadczenia te są różne...
I ptyanie najważniejsze - jaki jest sens transakcji wniesienia akcji spolki jako aprotu do społki handlwoej ale bez osobowości prawnej z solidarną i osobistą odpowiedzialnościa wspólników. Moje refleksje to
a) zejście poniżej określonego progu w akcjonariacie i ograniczony obowiązek informacyjny
b) zastawienie akcji lub wykonywanie innych praw poprzez spółke również bez obowiązków informacyjnych
c) a może po prostu są aktywnymi inwestorami i chcą korzystnie sie rozliczyć... teraz rozliczą dochód ze zbycia akcji akcji jako różnicę między nominałem a wartością rynkową jeżeli mają jakieś straty do skompensowania... i liczą że wartość akcji wzrośnie w przyszłości a wtedy rozliczą PIT jako akcjonariusze spółki wraz z innymi tytułami z działalności gospodarczej...
Tak czy inaczej - czy ma to jakiś wpływ na nowe kontrakty spółki - się pytam... bo dano o niczym nie słyszałem