Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  161,00 zł , zmiana od tamtej pory: 12,30%

Czekając na transkację

Czekając na sprzedaż PCR ONE chciałbym podzielić się kilkoma przemyśleniami. Na ile okażą się one trafne – okaże się już wkrótce.

1. Oczekiwana cena sprzedaży PCR ONE

Analizując transakcje referencyjne (StatDX 2018, GenPOC 2019, MobiDIAG 2021 i Mesa Biotech 2021), patrząc potencjalne sumy za przejęcia referencyjnych systemów w ostatnim czasie, porównując technologiczne i funkcjonalne PCR ONE vs. konkurencyjne systemy, biorąc pod uwagę bieżącą koniunkturę na globalnym rynku medycznych M&A, a nawet sytuację makroekonomiczną (powszechne na świecie psucie fiat money i szalejącą inflację) – pozwolę sobie na prognozę kwoty za jaką zostanie sprzedany PCR ONE.

Bazując na analizie powyższych – moja dolna granica oczekiwanej transakcji wynosi $200M. Sprzedaż systemu poniżej tej wartości uznałbym za rozczarowanie. Optymistyczny wariant (górna granica) to według mnie $300M. Nie spodziewam się wyższych kwot. Wyższe kwoty byłyby zapewne osiągalne przy uruchomieniu wysokoskalowej produkcji, pierwszym plasowaniu produktu na rynku i pojawieniu się pierwszych przychodów ze sprzedaży. Przykładowo Mesa Biotech została w tym roku przejęta za $550M, ale w tym przypadku system Accula był już systemem nie tylko dopuszczonym do rynku (certyfikat), ale też funkcjonującym na nim z powodzeniem, generując w pandemicznym 2020 r. $45M przychodów. W przypadku PCR ONE mamy system technologicznie lepszy i bardziej wszechstronny, certyfikację (dopuszczenie do rynku) oraz zabezpieczone moce produkcyjne (jeszcze nie uruchomione).

Na tym gruncie wartość PCR ONE oscyluje według mnie w granicach $200-300M, a sam środek przedziału czyli kwota $250M jest moim fair value i benchmarkiem oczekiwanej sumy transakcji.

Wnioski z powyższej analizy bazują rzecz jasna na ogólnodostępnych danych, a moje dywagacje tu na forum można potraktować wyłącznie jako luźne spekulowanie.

2. Oczekiwana struktura transakcji

Nie spodziewam się transakcji w modelu upfront payment + milestones / royalities. Do niedawna myślałem, że transakcja będzie przeprowadzona w takiej formule. Taki model jest charakterystyczny dla transakcji partneringowych w sektorze biotech. W przypadku Scope nie chodzi jednak o partnering tylko o zbycie 100% udziałów Curiosity (przejęcie spółki celowej). W związku z tym nie będzie tu raczej etapowego przejęcia i rozbicia płatności w czasie. Raczej będzie to jednorazowa operacja i płatność na rzecz Scope Fluidics.
Uwzględniając powyższe – jest wysoce prawdopodobne, że w najbliższym czasie wskutek transakcji na kontach Scope Fluidics może pojawić się kwota ok. 1 miliarda złotych, z czego minimum połowa powinna zostać rozdysponowana między akcjonariuszy w formie dywidendy.

3. EAP i EBI

Scope ma już certyfikat na MRSA (kwiecień) i Covid (lipiec). Od tego czasu w komunikacji spółki nie ma słowa o uruchomieniu programu Early Access Program (EAP). Do tej pory była mowa o uruchomieniu EAP zaraz po certyfikacji panelu Covid. Daje to podstawy, żeby przypuszczać, że rozmowy z potencjalnym nabywcą (nabywcami?) są już tak zaawansowane, że EAP nie będzie. Według mnie, Scope nie mógłby sobie pozwolić na zwłokę z uruchomieniem EAP, nie będąc pewnym, że nabywca jest zdecydowany, warunki są brzegowo dogadane i że do transakcji dojdzie bez EAP.

Na marginesie, pamiętam sytuację z WZA kiedy wspólnie z Carlosem wyłapaliśmy ten szczegół w wypowiedzi prezesa Garsteckiego. Prezes nie powiedział tego wprost, ale między słowami wywnioskowaliśmy, że EAP niekoniecznie jest już na tapecie (czyt. nie wiadomo czy w ogóle będzie konieczność jego uruchamiania). Przypominam, że WZA miało miejsce 30 czerwca.

Skoro natomiast EAP nie miałby być uruchamiany, według mnie nie dojdzie również do pociągnięcia pierwszej transzy finansowania z EBI. Nie mam oczywiście w tym temacie żadnej pewności i być może się mylę, ale zakładając, że jest pewny nabywca, nie będzie kosztów EAP, a transakcja jest niemal dopięta – po co sięgać po finansowanie z EBI?

Przypominam że czas na pociągnięcie pierwszej transzy mija z końcem września. Jeżeli Scope nie zdecyduje się sięgnąć po środki z EBI – będzie można interpretować, że dopięcie transakcji jest niemal pewne. Jak będzie – zobaczymy, ale ja osobiście grałbym scenariusz, że finansowania z EBI nie będzie.

Jeśli mielibyśmy taki bieg zdarzeń – transakcja powinna również nastąpić wcześniej, niż później. Osobiście jeszcze niedawno spodziewałem się transakcji późną jesienią. Aktualnie myślę, że może do niej dojść wcześniej (wczesną jesienią, tj. już w najbliższych tygodniach).

4. Kurs

Przy dzisiejszym kursie cap Scope wynosi niewiele ponad $100M. Technicznie po ostatnim wybiciu na 180, cofnięciu do 160 – akcje są tanie. Fundamentalnie – biorąc pod uwagę powyższe rozważania – akcje są tym bardziej tanie. Szczerze mówiąc, niezależnie czy kurs jest 140, 160 czy 180 – akcje dalej traktować trzeba jako tanie. Jakąkolwiek cenę poniżej 200 uznaję aktualnie za promocję (którą nie ukrywam że wykorzystałem, w ostatnich tygodniach dokupując akcje). Dzisiejszy kurs 160 jest ceną po jakiej inwestorzy nabywali akcje w ostatniej emisji rok temu. Co się zdarzyło z projektami Scope od tego czasu nie trzeba przypominać. Potencjalny upside na kursie po zrealizowaniu się oczekiwanego scenariusza oceniam na kilkaset procent z dzisiejszego poziomu. Prawdopodobieństwo zrealizowania się dobrego scenariusza w krótkim czasie jest według mnie bardzo wysokie. Nie oznacza to oczywiście, że nie ma na tym etapie żadnych ryzyk. Prawdopodobieństwo ich zmaterializowania się jest jednak bardzo niskie.

Pozdrawiam akcjonariuszy :)

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
SCPFL 2,15% 180,80 2025-10-16 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.