Bruce - Anonim 10:14
Czy może Pan powiedzieć cokolwiek więcej o planowanej wspólnej inwestycji z JRH, którą komunikowaliście kilka tygodni temu?
Bardzo chciałbym i mnie świerzbi :) do końca kwartału powinno się wyklarować, czy w jedną stronę czy drugą. Staramy się nie publikować „listów intencyjnych” czy informacji typu „potencjalne współprace”, tylko Fakty. To ważna dla nas potencjalna transakcja, więc daliśmy ten komunikat, ale nic więcej do czasu wyniku, zarówno DD jak i negocjacji, nie wolno nam ujawniać. Ale powiemy jak się nie uda, że się nie udało :) Ja jednak jestem optymistą.
Andrzej - Anonim 10:31
Witam, proszę o informację odnośnie biznesu z Everest. Everest nie wykazuje zapowiadanej aktywności
Kończąc pytanie Pana Marka - elektromobilność to Nexity jako technologie informatyczne, RnD to miejsce, które dostarcza grupie systemy informatyczne, taki Booking.com.com dla rynku elektromobilności. Everest czeka na przerejestrowanie w KRS nazwy, a Nexity organizuje się już jako giełdowa spółka. Mamy ambicje razem zrobić wiele na tym nowym rynku: my sprzedamy, dostarczymy ładowarki, zorganizujemy finansowanie - a Nexity da technologię i będzie pobierać fee od każdej transakcji.
Kuba - Anonim 11:10
Jak Pan ocenia rozwój elektromobilności w Polsce i na świecie? Będzie dobry chlebek z tego biznesu? Jak tak to jakie ramy czasowe Pan rozważa?
Będzie. Uważam, że w Polsce w 10 lat powstanie z milion ładowarek. Każda musi mieć jakiś system (np. Nexity :P) i ktoś to musi sprzedać, zamontować, sfinansować i przyłączyć do sieci (Columbus). Wartość tego rynku w sprzedaży urządzeń to dziesiątki miliardów. A potem % od obrotu z „tankowania” dla Nexity...
Kuba - Anonim 11:16
Dzień dobry,
tematem czatu jest też współpraca z Nexity. Może Pan powiedzieć coś więcej o tej spółce. Coś nowego czego jeszcze nie wiemy(w sumie nie wiele wiemy). Jak idą prace? Kiedy rebranding i zmiana nazwy. Kiedy jakieś oficjalne ogłoszenie o współpracy? Może Pan skomentować ostatnie kupno akcji JR Holdings?
Tak, dzisiaj Nexity z Dawidem Kmiecikiem pracuje nad rozwojem technologii do obsługi ładowania pojazdów elektrycznych oraz nad kilkoma tematami dla nas wspólnie. Klasyczne RnD. Ale również obsługuje wszystkie stacje innogy w Warszawie na wyłączność, z których czerepie zyski. Dzisiaj Nexity pobiera 20% od każdego ładowania. Przy skali dziesiątek tysięcy urządzeń, razy 100 zł dziennie, to przyszłość jest „elektromobilizująca” :P
Miłosz - Anonim 11:27
Czy January Ciszewski ma duży wpływ na decyzje podejmowane w spółce, bo ma prawie taki sam udział jak Pan?
Kiedyś miał. Zresztą przyjaźnimy się prywatnie. Teraz skupia się na kreowaniu i łączeniu biznesów, nie na pracy operacyjnej. Na początku korzystałem z jego wiedzy dosyć mocno, pomagał nam na początku nawet w takich prostych decyzjach, bo jego doświadczenie jest bezcenne. Dzisiaj, żeby rozumieć co się dzieje w Columbusie holistycznie, to w sumie tylko ja i Janusz Sterna nadążamy (i audytor :P). A tak poważnie, to dzisiaj January nie jest zaangażowany w decyzje operacyjne, ale wpiera duże decyzje biznesowe jako JR Holding.
Mariusz - Anonim 11:55
Wróbelki ćwierkają, że 10.10.2020 ma w Columbus wydarzyć się coś nieprawdopodobnie pozytywnego. Zdradzi Pan Prezes cokolwiek? ;-)
Nie :) oprócz tego, że jest Carbon Footprint SUMMIT w Krakowie i Online, organizowany przez moją fundację, która tworzą i rozwijają pracownicy Columbus Energy. Zapraszam na www :)
Kuba - Anonim 11:58
Kiedy Nexity przenosi się do nowego biura(starego Columbusa). Wspominał Pan o tym. Kiedy dowiemy się dużo więcej o Nexity i wszystkich współpracach? Uda się w tym półroczu?
Jak my się przeniesiemy do nowego :P to prosta logistyka, wiec jakoś to ogarniemy