Chciałbym teraz pomówić o pana planach zawodowych, bo po przerwie wraca pan do branży maklerskiej, tym razem jako członek rady nadzorczej NWAI DM. Jak pan widzi swoją rolę w tej firmie?
Nigdy nie odszedłem z rynku kapitałowego, natomiast po wielu latach pracy w bankowości, również w obszarze maklerskim, stwierdziłem, że czas na zwrot w karierze, chociaż oczywiście moje serce cały czas bije po stronie polskiej giełdy i rynku kapitałowego. Wciąż zasiadam chociażby w Radzie Giełdy. Cieszę się natomiast, że zostałem zaproszony do rady nadzorczej NWAI DM. Jest to dla mnie nowe doświadczenie. Trochę inna bowiem jest optyka mniejszych graczy rynku maklerskiego, ale nie oznacza to, że ona jest gorsza. W wielu aspektach jest nawet ciekawsza. Średnie i mniejsze domy maklerskie muszą znajdować swoje nisze, a także szybciej i elastyczniej reagować na zmiany rynkowe i identyfikować pojawiające się szanse. Myślę, że zespół NWAI DM w ostatnich latach robił to bardzo dobrze. Jeśli chodzi zaś o radę nadzorczą, to generalnie jestem zdania, że rady nadzorcze na naszym rynku potrzebują profesjonalizacji. Niezależni członkowie rad nadzorczych powinni też wspierać zarządy swoim doświadczeniem, kontaktami czy też wizją strategiczną. Mojej nowej roli upatrywałbym właśnie jako element zmiany na rynku kapitałowym i dążenia do profesjonalizacji niezależnych członków rad nadzorczych.
Jako członek rady nadzorczej NWAI DM jaki widzi pan potencjał rozwoju tej firmy?
Spółka ma ambitną strategię i identyfikuje pewne nisze. Nie chcę jednak uprzedzać pewnych komunikatów zarządu. Widziałem te plany, kibicuję im i uważam, że spółka stawia właściwą diagnozę rynkową. Mali i średni gracze muszą znaleźć niszę, by generować marże i zyski. W przypadku NWAI DM jest planowany zwrot w kierunku inwestorów detalicznych i udostępnienie im, poprzez wygodną platformę, możliwości inwestowania np. na rynku pierwotnym. Widzimy też, że z punktu widzenia emitentów i korporacji są niezagospodarowane potrzeby po stronie usług związanych z akcjami. NWAI DM też cały czas szuka specjalistów do spraw rynków kapitałowych akcji. Chcemy się więc rozwijać, ale o wszystkich planach będzie komunikował zarząd.
Mój cel to 1000% w maks dwa lata. Przy kursie ok 170 zł za akcję i emisji do 200 tys akcji wartość księgowa będzie w okolicy 350 mln zł :) Porównując to np z innogene lub innymi tworami na New Connect z takimi planami mamy naprawdę szansę na taką kapitalizację. Niemniej jednak 2021 rok spokojnie powinno dojść do 100 zł co da nam 160 mln kapitalizacji. Przy zyskach rzędu 10 mln zł na rok da c/wk=16 a jak ta platforma wypali, to mamy jazdę jak na mercatorze. Zabrali się bardzo profesjonalnie. Uwierzytelnili platformę poprzez ciekawą obsadę RN. Jak pójdą szczegóły o tej platformie, a to może być w każdej chwili. Ma być w tym kwartale tak spokojnie powinniśmy dojść do 50-60 zł