Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  38,50 zł , zmiana od tamtej pory: 180,94%

Coś dla myślących...

Kilka dni temu opublikowałem tutaj "List spadły z nieba" była to zapowiedź tego co wydarzyło się wczoraj (nie sądziłem jednak że to nadejdzie tak szybko. Ale zacznijmy od początku. Kilka tygodni temu dotarło do publicznej informacji o spotkaniu delegacji rządowej w której skład wchodzili również ludzie biznesu, WAŻNE!!! była wzmianka o ludziach z domów maklerskich!!!). I co to oznacza dla nas małych akcjonariuszy?. Pozwólcie że wam wytłumaczę. To że XTB rozwija się fenomenalnie nie muszę nikomu tłumaczyć i nawet mi się nie chcę. Jednakże XTB jako firma która robi coraz większe zamieszanie na rynkach światowych (po przez swój rozwój) na pewno dla części finansjery (tj. ludzi którzy są naprawdę bogaci) stała się pewnego rodzaju problemem. Dotychczasowy akcjonariat w wolnym obiegu jest zdominowany przez małych akcjonariuszy (fundusze posiadają zaledwie kilka milionów akcji), i tu właśnie jest zasadniczy problem dla Zabłockiego, finansiery i małych akcjonariuszy. Dla Zabłockiego ponieważ XTB jako podmiot o zasięgu globalnym nie ma "Opiekuna Globalnego" (tj funduszu na tyle silnego że nie pozwoli aby Chłopaki z Goldmana i dziewczyny z Morgana robili na co im przyjdzie ochota z wyceną ale co najważniejsze z wizerunkiem XTB..., pamiętajcie fundusze to zwykli gangsterzy którzy używają po prostu innych środków przymusu... ). Dla finasjery XTB jest problemem ponieważ jest to spółka w dużej części niezależna, która zaczyna sobie pozwalać na rynkach na coraz więcej, a tego nikt nie lubi. Dla akcjonariuszy brak "opiekuna" oznacza że przy dotychczasowym obrocie każdy fundusz może rzucać kursem jak mu się spodoba. Dlatego też spotkanie w Londyńskim CITY!!! miał rozwiązać ten problem dla przyszłości XTB. Przedwczorajszy news był tego dowodem. Nie wiem kto został "opiekunem" ale niebawem się dowiemy. Ostatni przyrost kursu akcji XTB był pewnego rodzaju sprawdzianem tj. fundusze sądowały za ile ulica odda akcje. Arkusz zleceń był czyszczony ale to nic nie dało, ponieważ ulica widzi że XTB ma świetne pespektywy. Dlatego myślę że Zabłocki został "zmuszony" do sprzedaży części swojego pakietu. Ulica nie chcę oddawać do ty Panie Zabłocki będziesz musiał jeśli chcesz aby twoja firma otrzymała "opiekuna". Reasumując, moim zdaniem dla osób które wiążą przyszłość z XTB na przynajmniej na kilka lat jest to świetna informacja i otwiera wiele nowych możliwości. Co więcej uważam że w przyszłości właśnie dzięki temu wydarzeniu możemy doczekać się Krypto w ofercie i wiele innych rzeczy.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
XTB -1,67% 108,16 2026-06-15 17:04:00