Prawdopodobnie nie uszło Waszej uwadze, że w ostatnich dniach comparic.pl dwukrotnie wskazał na ogromny potencjał akcji JSW.
Tu:
https://comparic.pl/jsw-akcje-wystrzelily-po-niespodziewanej-informacji-kurs-na-gpw-wraca-na-maksima/Tu:
https://comparic.pl/te-akcje-maja-ogromny-potencjal-analityk-wskazuje-swoje-typy-na-pazdziernik-2025-r-06-10-2025/Takie rzeczy nie dzieją się, w mojej ocenie, przypadkowo. Przypuszczam, że jest to zwiastun zbliżających się, znaczących wzrostów kursu akcji. Prawdopodobnie longerzy już nasycili się akcjami JSW sprzedawanymi przez szorciarzy w celu stłuczenia kursu i teraz rozpoczyna się medialna ofensywa przed próbą „wyciskania”. Jak może dojść do "wyciskania"? Sposób jest niezwykle prosty. Wystarczy zablokować wszystkie lub znaczną część pożyczonych szorciarzom akcji i w ten sposób zostaną oni zmuszeni do natychmiastowego odkupu zablokowanych wolumenów. Od kilku dni obserwujemy ruchy w arkuszu zleceń S. Tam pojawia się i znika wolumen ok. 0,8 mln akcji, a dzieje się to przy wzroście kursu. W tym miejscu przypomnę, że blokady akcji można dokonać w formie jawnego lub ukrytego zlecenia S. Wnioski wyciągnijcie sami.:)
Od piątku kurs urósł o 10,14% na wolumenie obrotów 1,859 mln akcji. Odrabianie strat wywołanych tłuczeniem kursu przez szorciarzy po publikacji wyników za 1 półrocze trwało ledwie kilka dni. Spadek wartości akcji z 25,28 złotych do 22,74 złotych na wolumenie 1,87 mln akcji w dniu 30 września został zniwelowany w zasadzie do wczoraj (kurs: 25,10 złotych). Tym razem zajęło to nam ledwie 5 dni. Poprzednie odrabianie strat wywoływanych spadkami kursu w wyniku podaży szorciarzy trwało znacznie dłużej: od miesiącą do dwóch tygodni. Okres odrabiania strat skraca się.
Desperacja szorciarzy jest widoczna choćby w wolumenie nowych pożyczek. W tym miesiącu, a upłynęło ledwie 8 dni, ortex wykazuje zsumowaną pożyczkę 1,13 mln akcji. Dla porównania pożyczki we wrześniu wyniosły 0,8 mln sztuk. We wrześniu kurs, uwzględniając sztucznie wywołany spadek po ogłoszeniu wyników, urósł o 0,44%. Bez wspomnianego wyżej jednorazowego spadku wartość akcji wzrosła w poprzednim miesiącu o 14,71%. W tym miesiącu wzrost kursu jest równie imponujący, a mamy dopiero 8 października. Oficjalne zadłużenie szorciarzy wynosi (stan na wczoraj, 07 października) 4,11 mln akcji. Przypomnę, że jeszcze 2 października wynosiło 2,98 mln sztuk. Powtórzę po raz kolejny, że szorciarze bez znaczącego wzrostu kursu nie są w stanie trwale zejść z zadłużenia oficjalnego poniżej 4 mln sztuk akcji. Kto czyta moje posty, pamięta prawdopodobnie, że przed kilkoma dniami napisałem, iż spodziewam się zwiększenia zadłużenia i pojawienia się na liczniku czwórki. Spodziewałem się, ale nie tak szybko, jak to się faktycznie stało.
W mediach sporo informacji o JSW. Właściwy minister poparł wniosek spółki o zwrot 1,6 mld złotych zapłaconych niesłusznie tytułem podatku solidarnościowego. Mowa jest o redukcji zatrudnienia i wysokości płac. Psychologiczna ofensywa skierowana przeciwko ZZ w spółce trwa. Jej skutki są, w mojej ocenie, łatwe do przewidzenia. Radykalne oszczędności zostaną zrealizowane przy milczącej zgodzie załogi. Zwolnieni dostaną odprawy, ale nie z kasy spółki. I wtedy bardzo szybko okaże się, że firma jest rentowna. Misterny plan szorciarzy wali się właśnie na naszych oczach. Do odkupienia są miliony akcji, a chętnych do sprzedawania po obecnych cenach nie ma prawie wcale.
Ile wynosi zadłużenie szorciarzy? Oficjalnie: 4,11 mln akcji, Jednak faktyczne zadłużenie może być wielokrotnie większe. Ja obliczyłem przed kilkoma miesiącami i dane opublikowałem na tym forum, że szorciarze pożyczyli netto ok. 16,67 mln akcji i obecnie mają do oddania jeszcze ok. 14 mln sztuk. Zachęcam każdego do zapoznania się z moimi obliczeniami, do ich krytycznej oceny, a przede wszystkim do wykonania własnych rachunków i kierowania się przy podejmowaniu decyzji inwestycyjnych wyłącznie własnymi przemyśleniami. Poza moimi obliczeniami za wielokrotnie wyższym zadłużeniem, niż podaje ortex, przemawiają różne fakty. Przykładowo wysokość CTB. Ten wynosi obecnie 9,36% i jest średnio 3x wyższy niż w przypadku innych szortowanych spółek na GPW. Przykładowo na TXT, gdzie UT wynosi 99,44% (JSW 81,76%) za pożyczane akcje szorciarze płacą 4,13%. W przypadku CCC jest to 1,42% przy UT 94,04%. Skąd takie wysokie oprocentowanie pożyczek w przypadku JSW? Ja uważam, że powodem jest właśnie faktyczna liczba pożyczonych akcji z jednej strony oraz mobilizacja pozostałych akcjonariuszy/inwestorów z drugiej. Akcja 100+ jest fenomenem nigdy nie widzianym na GPW. Akcja ta jest niezwykle skuteczna. Gdyby było inaczej brokerzy nie żądaliby, a szorciarze nie płaciliby, takich, horrendalnie wysokich, odsetek. Popatrzmy tylko na liczbę akcji poza portfelem SP. Wynosi ona ok. 53 mln akcji. Gdyby zadłużenie szorciarzy wynosiło obecnie faktycznie 8% z tego wolumenu (ortex), wówczas CTB byłby porównywalny z innymi spółkami. A nie jest! Ale jeśli liczba faktycznie pożyczonych akcji netto wynosiła pierwotnie ok. 30% z owych 53 mln akcji, wówczas trzykrotnie wyższy CTB staje się zrozumiały.
Zajrzyjmy do arkusza zleceń S. Inwestorzy wystawili tam na sprzedaż 9,7 mln akcji. Do ceny 100 złotych wystawiono ok. 1/3 z tego wolumenu, około 1/3 po 100 złotych, a resztę powyżej. 14 mln akcji vs oferta S na 9,7 mln akcji. Trochę brakuje, czyż nie?:) Skąd wzięły się te 9,7 mln akcji? W większości pochodzą one z portfeli szorciarzy, którzy wcześniej musieli je pożyczyć na rynku. Dodatkowo obserwujemy zwiększanie zaangażowania longerów, którzy raczej papierów nie blokują w arkuszu zleceń S. Nie blokują, ale kiedyś to prawdopodobnie zrobią. Po co? Po to, żeby zmusić szorciarzy do zmasowanych zakupów. Wtedy właśnie zobaczymy "wyciskanie" w pełnej krasie.:) Tymczasem musimy się zadowolić historycznymi przykładami: VW, Gamestop czy Eutelsat. Tam wzrosty sięgały nawet 1000% w ciągu kilku dni. Na Eutelsat wzrost sięgnął 800%, a nawet dziś, 6 miesięcy po fakcie, akcja jest wyceniana 3x drożej niż przed "wyciskaniem". Czy tak samo lub podobnie będzie w przypadku JSW?:) Zobaczymy, ja jestem optymistą!:) Historia dzieje się na naszych oczach!:)
Taka jest moja spekulacja!:)
Dobrej zabawy i dużych zysków życzę wszystkim gojom!:)