Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  28,40 zł , zmiana od tamtej pory: 37,32%

Co powoduje zainteresowanie akcjami Mennicy?

Zadałem sobie to pytanie i niestety tylko jedna odpowiedź przychodzi mi na myśl. Jest nią cena złota i nadzieja wielu (nie moja), że ta przełoży się na wyniki tej spółki. Jak długo zatem będzie jeszcze trwała hossa na złocie? Tego nikt nie wie, ale myślę, że może to potrwać jeszcze sporo czasu. Sytuacja gospodarcza na świecie jest naprawdę trudna. Szykują się ogromne deficyty wielu budżetów. To może przynieść ogromny spadek zaufania do wielu walut a tym samym odpływ do stabilnego od lat złota. Czy tak się stanie? Nie wiem. Uważam jednak taki scenariusz za prawdopodobny. Czy taka spółka jak Mennica skorzysta na nim? Swego czasu zastanawiali się nad przejęciem udziałów w jakiejś kopalni tego kruszcu w RPA. Pomysł chyba upadł a spółka nie raczyła poinformować o jego dalszych losach. Oceniam takie lekceważenie (brak informacji na ten temat) jako mało profesjonalne podejście zarządu. Tym bardziej, że zapewniali o wynikach rozmów i podjętych decyzjach informować czego nie uczynili. Niewiele zatem wskazuje, aby wyciągać jakieś wyjątkowo pozytywne wnioski i pchać się w spółkę która nie traktuje ani swoich słów ani mniejszościowych akcjonariuszy poważnie. Skoro ich brakuje nie można będzie liczyć na wyniesienie cen akcji spółki.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
MENNICA 3,45% 39,00 2025-12-10 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.