Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  5,22 zł , zmiana od tamtej pory: 2,49%

Co doradza prezes i kumple spółkom zależnym z GK BBI?:)

Ja tego nie wiem, ale widzę, że wiedza prezesa i kumpli kosztuje GK BBI ponad 400 tys. złotych, w sumie w I półroczu GK wydała na podmioty powiązane z niektórymi członkami zarządu oraz na w/w usługi doradcze, (he, he, doradcze) ponad 800 tysięcy złotych. Czy w II połowie roku prezes i kumple nadal będą doradzać spółkom z GK BBI? Ja tego oczywiście nie wiem, ale podejrzewam, że wola doradzania nie ustanie i kolejne kilkaset tysięcy złotych popłynie z kasy GK BBI do kieszeni prezesa i kumpli.
Wygląda to nieciekawie, czyż nie? Przypomnę, że prezes i kumple pobierają już miliony złotych w sumie za swoją nieudolną pracę na rzecz GK BBI. Widać, że im tego mało i muszą jeszcze doradzać spółkom zależnym, którymi sami przecież zarządzają, jak widać słabo, skoro muszą dodatkowo korzystać z wzajemnych usług doradczych kolegów z zarządu GK BBI. Wszyscy członkowie zarządu BBI doradzają sobie nawzajem w spółkach zależnych, którymi sami zarządzają.
Ponadto w raporcie widzimy, że wartość pożyczki udzielonej przez BBI spółce Serenus (właścicielami jej są członkowie rodzin członków zarządu BBI, poza geniuszem matematyki, ale tylko w zakresie odejmowania, panem Litwinowem) zmniejszyła się ponownie, zapewne w wyniku odpisu. Szacuję, że BBI straciła na tej pożyczce ponad 6 mln złotych, a pożyczyła nieco ponad 13 mln złotych. Kto zyskał? Spółka Serenus, która nie będzie musiała oddać połowy pożyczonego od BBI kapitału. Odda Pasaż Simonsa, który uzyska w drodze zamiany kina Wars. Tyle, że kino Wars jest warte 9 mln złotych, a PS ok. 24 mln złotych, więc ktoś będzie musiał jeszcze dopłacić do zamiany. Serenus? Watpię, myślę, że dopłaci BBI i w ten sposób znowu wypłyną z kasy GK BBI miliony zlotych, czyż nie? Kto jest właścicielem spółki Serenus? Brat prezesa Skotnickiego, ojciec członka zarządu hr. Tyszkiewicza i delfin Szczepański. Czy wszystko jest jasne i zrozumiałe?
Czy ktoś pamięta, że spółka informowała przed kilkoma miesiącami, że ostatni apartament Złota44 został sprzedany? Gdzie są zatem miliony złotych z tej inwestycji? Już ich nie ma? Rozpłynęły się na zapłatę faktur za usługo doradcze świadczone na rzecz spółek zależnych przez członków zarządu BBI?
Czy nie wygląda to wszystko na przygotowanie do ucieczki z tonącego statku?
Mamy się nad czym zastanawiać, czyż nie? :)
Taka jest moja spekulacja.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
BBIDEV 0,93% 5,40 2026-01-05 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.