Zastanawiałem się szanowni wspołinwestorzy nad losem Fabryki Formy w związku z raportem nr 1/2014.
Teoretycznie ma powstać jakiś konglomerat zrzeszający kilku więszych graczy na rynku fitness.
Jednak to co jest w tym raporcie ciekawe to wpis o możliwości wezwania do sprzedaży pozostałych akcji.
Początkowo myślałem, że będzie to w formie dobrowolnego wezwania wraz z wycofaniem spółki jednak po
bliższym zapoznaniu się z zapisami ustawy regulującej te funkcje postanowiłem trochę poszperać i
zadać kilka pytań do instytucji nadzorczych.
Całość procedury reguluję art. 91 ust 1-8 oraz ust 10-12 Ustawy o Ofercie.
Następujące zapisy się odnoszą do tej sprawy:
art. 91
ustęp 4. Złożenie wniosku, o którym mowa w ust. 1, jest dopuszczalne, jeżeli walne zgromadzenie spółki, większością 4/5 głosów oddanych w obecności akcjonariuszy reprezentujących przynajmniej połowę kapitału zakładowego, podjęło uchwałę o zniesieniu dematerializacji akcji. Do wniosku należy dołączyć odpis uchwały.
.....
6. Akcjonariusz lub akcjonariusze żądający umieszczenia w porządku obrad sprawy podjęcia uchwały, o której mowa w ust. 4, są obowiązani do uprzedniego ogłoszenia wezwania do zapisywania się na sprzedaż akcji tej spółki przez wszystkich pozostałych akcjonariuszy. Do wezwania stosuje się odpowiednio przepisy art. 77-79.
to patrzymy na te art. i w art. 77 ust. 2
Wezwanie jest ogłaszane i przeprowadzane za pośrednictwem podmiotu prowadzącego działalność maklerską na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, który ""jest obowiązany — nie później niż na 14 dni roboczych przed dniem rozpoczęcia przyjmowania zapisów — do równoczesnego zawiadomienia o zamiarze jego ogłoszenia Komisji oraz spółki prowadzącej rynek regulowany, na którym są notowane dane akcje."" Podmiot ten załącza do zawiadomienia treść wezwania.
I tak jak też myślałem okazało się, że nie można zgodnie z prawem przeprowadzić wezwania z wyłączeniem spółki z obrotu na rynku NewConnect.
Zatem pytanie powstaje jak to zostanie rozegrane - czyżby szykowała się jakaś emisja z przeniesieniem na GPW i tam przeprowadzeniem całej procedury
zgodnie z literą prawa czy też większościowi akcjonariusze wniosą aportem akcje FFO do nowego podmiotu w zamian za akcje nowego tworu a FFO zostanie mimo wszystko na parkiecie w celu odpowiedniej rynkowej wyceny nowego podmiotu ?
Czy też może jest jeszcze jakaś inna opcja której na teraz nie widzę?
Zapraszam serdecznie do dyskusji w tej sprawie, wszak po to zostały stworzone wszelkiego rodzaju fora ;)
P.S.
Co do zasadności prawnej tego co piszę polecam kontakt z działem KNF - Departament Nadzoru Obrotu w skrócie DNO dno@knf.gov.pl
No chyba, że są wśród nas tacy, którzy twierdzą że KNF się nie zna na aktach prawnych, ale to wtedy takim osobnikom polecam karierę w Polskiej Polityce - w Partii Pana Janusza zrobią furorę i zdobędą błyskawicznie szerokie poparcie mas społecznych ;)