Odpowiedź "Prezesa" na pytanie czytelnika bloga www.analizyprezesa.pl:
"Vindexus w zasadzie skupuje wierzytelności bankowe i pewnie ma ich ponad 90%. Nie wiem czy miałeś kiedyś styczność z raportami branży wierzytelności bo jeśli nie to są dwie zasadnicze różnice w raportach finansowych w stosunku do innych branż na które trzeba zwrócić uwagę. Pierwszy to przepływy operacyjne: teoretycznie powinny być one dodatnie i najlepiej jakby były wyższe od zysku netto ale w wierzytelnościach jest trochę inaczej gdyż przez przepływy operacyjne przechodzą też nabycia pakietów wierzytelności (pomniejszają przepływy ) i jeśli firma dużo nabywa nowych pakietów to przepływy mogą być wręcz ujemne pomimo bieżących spłat. Druga rzecz to zysk netto na który nie tylko składa się spłaty przez dłużników minus wszystkie koszty ale dochodzą też przeszacowania wartości pakietów. Robi się tak aby urealnić możliwe spłaty w przyszłości,np. płacąc za pakiety 100 mln (czyli dług około 1 mld) firmy dzieli wierzytelności na grupy, które są podobne pod względem: salda zadłużenia, okresu przeterminowania, zabezpieczenia, dotychczasowej historii spłat, region dłużnika, zatrudnienie i wpływy, forma prawna, posiadanie danych teleadresowych, region itp. Na podstawie historycznych statystyk jest w stanie oszacować ile gotówki może w kolejnych okresach uzyskać z danego pakietu. Dokładnie nie pamiętam ale na zysk netto może się składać połowa przeszacowań pakietów a druga połowa to spłaty od dłużników minus wszystkie koszty.
Jeśli chodzi o
Vindexus jest on 2-3 razy niżej wyceniany niż konkurencja i jest z nich najbezpieczniejszy patrząc na zadłużenie (najmniej zadłużony), zadłużenie finansowe 48 mln do kapitałów własnych 138 mln (czyli 35%), taki Kruk ma 1,65 mld długu finansowego do 1,237 mld kapitałów (133%), a Best 440 mln do 389 mln (112%), czyli jak widać Vindexus ma jest nisko lewarowany i ma dużo miejsca do dalszego zadłużania czyli szybszego rozwoju. Inną rzeczą to gdzieś czytałem że Vindexus znacznie bardziej restrykcyjnie niż konkurencja szacuje przyszłe wpływy ze spłat czyli wyniki mogą być bardziej realne. Za bardzo dobrymi (rekordowymi) wynikami w najbliższym czasie (pewnie już zobaczymy w obecnym roku) przemawia to iż Vindexus w 3 kw 2016 nabył rekordowe pakiety wierzytelności o wartości 460 mln (pewnie z 50 mln zapłacił)i jest to większa wartość niż przez wcześniejsze 18 miesięcy !! Dlatego uważam iż to powinno się pozytywnie wpłynąć na wyniki tylko nie mam pewności czy to będzie już widoczne w 4 kw gdyż mogą ponieść początkowe koszty z nabytymi pakietami (wpisy sądowe, opłaty komornicze) a nie wiem czy od razu będą przeszacowywane czy nie. Kolejną ciekawą sprawą to jest to że Vindexus porusza się falami, jak zerkniesz na wykres za ostatnie 2 lata to były 3-4 fale gdzie kurs rósł po 30-40% a następnie więcej nawet niż połowę tego wzrostu oddawał (kurs się cofał). Liczę a nawet wręcz jestem przekonany że do końca roku powinienem na nim zarobić minimum 10%."
link:
link